Najlepši mostovi sveta (XX) - Pont Alexandre III

Autor IstorijaPutovanjaNajlepši mostovi sveta

Lučni most Pont Alexandre III, koji preko reke Sene u Parizu spaja kvart Jelisejskih polja sa kvartom Ajfelovog tornja, predstavlja jedan od najelegantnijih i najekstravagantnijih mostova na svetu.

Sagrađen je između 1896 i 1900, u čast francusko-ruskog saveza iz 1892. godine koji je prekinuo diplomatsku izolaciju Feancuske i Rusije i osnažio njihove odnose. Most, dug 107 a širok 40 metara, nazvan je po ruskom caru Aleksandru III čiji je sin Nikolaj II položio kamen temeljac u oktobru 1896. Inženjeri  Résal i Alby su ga sagradili za samo dve godine, a zvanično je otvoren kao deo ceremonije Univerzalne izložbe 1900. godine. Čini ga samo jedan bogato zakrivljeni luk preko Sene, koji je spušen duboko u korito reke da ne bi zaklanjao pogled na Jelisejska polja.

Temelji su dekorisani sa dve bakarne skulpturne kompozicije, Nimfa Sena i Nimfa Neva, koje simbolično predstavljaju snagu Francuske i Rusije, dok je ograda mosta u donjem delu stubova bogato okićena skulpturama morskih duhova, riba i školjki. Na vrhovima stubova se nalaze četiri monumentalna svećnjaka ukrašena skulpturama Kupidona i morskih čudovišta. Kompletna struktura mosta je pokrivena skulptorskim radovima koji odaju počast nauci, umetnosti, ekonomiji i industriji i predstavlja spoj ruskog raskalašnog i kitnjastog umetničkog izraza i francuske elegancije.

Savremenici mosta su u vreme kada je otvoren kritikovali njegov izgled i činjenicu da je u izradi dekorativnih elemenata učestvovao veliki broj umetnika, govoreći da je sastavljen od „koliko skulptura, toliko umetnika“. Danas je most na listi svetskih istorijskih spomenika i ističe se kao primer umetničkog i arhitektonskog remek-dela gde uticaj brojnih umetnika koji su na njemu radili nije narušio osnovnu ideju i eleganciju građevine.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Ako hoćeš da se udaviš, ne muči se u plitkoj vodi.

Bugarska poslovica

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |