Mašine na kliker pogon koje bi svako voleo da ima

Autor Nauka i tehnologijaHobiUmetnost

Ne sumnjamo da bi svi oni koji vole zupčanike i uzročno-posledične skalamerije rado imali bar jednu ovakvu napravu. Možda nemaju neku korisnu namenu, ali u njihovom čangrljanju podjednako uživaju i njihovi stvaraoci i oni kojima je petljanje sa proračunima (a i drvodeljskim alatom) suviše komplikovano.

Švajcarski dizajner Pol Grundbaher, koji ima tu sreću da živi pored fabrike za obradu drveta, stvara neverovatne drvene mašine na ručni pogon. Na ideju da se i sam okuša je došao gledajući slične kinetičke radove drugih umetnika, a i silan otpad isped fabrike u komšiluku. Više o njegovim ostalim ostvarenjima kao i o principima izrade možete pročitati ovde.

Američki umetnik Brus Šapiro, odmakao je korak dalje, napravivši instalaciju od podloge sa peskom u stilu tradicionalne peščane zen-bašte, po kojoj se kliker uz pomoć magneta kreće i iscrtava komplikovane geometrijske mustre.

Švedski muzičar Martin Molin je konstruisao muzičku kutiju u koju je ugrađeno nekoliko muzičkih instrumenata kao što su metalofon, činele, bubanj, bas gitara i slično. U ovog muzikalnog Frankeštajna je ubačeno 2000 klikera koji se programirano kreću kroz cevi, levke, kaskade uz pomoć kojekakvih poluga i prenosnih kaiševa. Ova skalamerija ima preko 3000 ručno izrađenih delova, a rad na njoj je trajao punih 14 meseci.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Onaj ko nema hrabrosti na glas se zauzeti za svoja prava, ne može zaslužiti poštovanje drugih.

Rene Tores

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |