Koze koje prkose gravitaciji

Snimci sa nasipa u Nacionalnom parku Gran Paradiso u Italiji obišli su svet zbog neobičnih alpinistkinja koje na njemu provode dane bez nadzora i opreme. Ovu opasnu ekspediciju izvode divlje Alpske koze.

Ove neobične alpinistkinje žive na okolnim stenovitim planinama i navikle su na strme i kamenite terene. Hod po nasipu koji je pod veoma oštrim uglom za njih nije igra, niti potreba za novim avanturama. One se penju radi specifične ispaše koju tamo nalaze. Kamenje i stene od kojih je nasip napravljen produkuju veliku količinu minerala i soli, koji za koze predstavljaju pravu poslasticu. Verući se uz nasip, one ližu kamen i traže bogate naslage soli u kamenim kockama i spojevima.

U ovom pohodu, ne mogu ih pokolebati ni visina ni radoznali pogledi posmatrača. Jedini neprijatelj im je sneg koji spere njihove „lizalice“, ali i uspon učini težim i opasnijim.

Video: Laura Antimiani

Foto: Paolo Seimandi

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Jednom sam bio u Viktoriji i video sam veoma veliku kuću. Rekli su mi da je to banka i da beli ljudi tu stavljaju svoj novac na čuvanje i da vremenom imaju korist. Mi Indijanci nemamo takve banke, ali kada imamo mnogo novca ili pokrivača, mi ih dajemo drugim Indijancima, i vremenom im to donosi korist i naša srca se osećaju dobro. Naš način davanja je naša banka.

Poglavica Makuina

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |