Manastir Sv. Georgija Hozevita - Izrael

U maloj oazi smeštenoj u kanjonu Vadi Kelt između brda Judejske pustinje u Izraelu nalazi se pravoslavni manastir Svetog Georgija Hozevita.

Njegovu izgradnju u zidinama pećine započeli su u IV veku monasi u slavu verovanja po kojem je tu u osami živeo sv. prorok Ilija sa gavranovima. Po Lukinom jevanđelju, sv. Jovan Krstitelj je ovde propovedao i krštavao vodom. Sveti Georgije Hozevit dolazi u manastir u V veku i svoj život posvećuje njegovoj izgradnji, stvarajući jedno od prvih sačuvanih svetlišta grčke pravoslavne crkve. Danas se u manastiru nalaze mošti Svetog Jovana Rumunskog, koje su postavljene u stakleni kivot. Telo sveca je savršeno očuveno i predstavlja jednu od najvećih vrednosti ovog manastira, koji nestvarno izranja iz kamena nepristupačnog kanjona.

Manastir su 614. godine potpuno uništili Persijanci, kada su zaposeli dolinu i masakrirali četrnaest monaha koji su ga čuvali. Kosti i lobanje postradalih monaha se danas čuvaju u manastirskoj kapeli. Nakon napada Persijanaca, manastir je ostao napušten skoro 500 godina, sve do XII veka kad su njegovu obnovu pokušali Krstaši. Nakon što su proterani, manastir je opet pao u zaborav. Grčki monah Kalinikos se 1878. godine nastanio ovde i započeo obnovu manastira, koja je završena 1901. godine.

Danas je manastir Svetog Georgija Hozevita jedinstven po tome što prihvata i hodočasnice, što je presedan koji je postavila vizantijska plemkinja tvrdeći da ju je Bogorodica uputila tu po lek za neizlečivu bolest.

Manstir se nalazi na putu od Jerihona ka Jerusalimu. Pešački most preko kanjona povezuje ga sa putem, a kako je da bi se do njega stiglo potrebno je mnogo pešačenja po strmiminama i uzbrdicama. Iz tog razloga se i sama poseta manastiru Svetog Georgija Hozevita smatra malim podvizništvom.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Kad sam bio ugrožen, mislio sam samo na nju, hrabreći se njenim prisustvom. Kad mi je bilo teško, pominjao sam njeno ime kao u molitvi, nalazeći olakšanje. Kad osjetim radost, trčim da je podijelim s njom, zahvalan joj, kao da mi je ona daruje.

Mehmed Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |