Kratki film „Dah”, neverovatna moć jednostavnih poruka

Autor SvetFilmLjudi i događajiNaš izbor

Doživljaji se zaboraljaju, osećanja blede i nestaju. Jedino sidro koje uvek i neraskidivo spaja um i telo je disanje, jednostavna radnja sa sa kojom se rađamo i bez koje umiremo. Između te dve tačke je bezbroj udisaja, onih koje pamtimo i onih koji su nam nebitni.

Da ne postoje nebitni udisaji i izdisaji, pokazali su Daniel i Katina Merchadante u kratkom filmu Dah (Breath) koji slavi tu nevidljivu pokretačku silu. Pre nego što je upoznao Katinu, Daniel je bio vlasnik firme Everynone koja je potpisivala brojne nagrađene kratke filmove. Katina je radila kao reditelj dokumentaraca u Africi, Aziji, Evropi i širom Amerike. Upoznali su se 2011. godine, a nešto kasnije se rodila ljubav i zajednička producentska kuća, The Merchantes.

Njihov film divno sabira sve vrste „udaha” koje u životu iskusimo kroz svaku, pa i najbanalniju aktivnost kojom se bavimo. Jednostavnost i istina bez ukrasa čine ovaj film neverovatno uverljivim i emotivnim.

Posle „Daha” postajemo svesni da je disanje mnogo više od nesvesne reakcije našeg tela. Ono je jezik koji univerzalno opisuje bol, zadovoljstvo, strah, sreću i tugu.

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Komentari:

Ostavi novi komentar
Sopček Đura, 18.03.2015.
zaDAHnjujuće!!!
Odgovori
Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Najgore je što čovjek, zbog jedne sitne greške, počne da ih niže, kao đerdan. Ništa toliko ne mrzi usamljenost kao pogreška.

Mehmed Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |