Smisao života na Zemlji u par minuta

Smisao života na Zemlji u par minuta

Naučnici su saglasni da je život na Zemlji nastao pre oko 3.8 milijardi godina, ali su njihovi stavovi podeljeni kada je reč o načinu na koji se taj proces odvijao. Poslednjih decenija smo svedoci raznih naučnih teorija koje ukazuju da popularno objašnjenje, koje nastanak života vezuje za praistorijsku „supu“, udar munje i veliku sreću, predstavlja samo hipotezu bez čvrstih argumenata.

Nastanak svemira se vezuje za „Veliki prasak“ koji se dogodio pre oko 13.7 milijardi godina, koji je doveo do stvaranja mnoštva zvezdi među kojima je i Sunce, a gravitacionim sažimanjem protosolarnog oblaka gasa i prašine, nastao je Sunčev sistem.

Da se Zemlja kao planeta oblikovala pre 4.6 milijardi godina, slažu se sva naučna istraživanja, kao i da je u to vreme bila užarena lopta koja je ličila na pakao. Tokom milijardi godina, u nju su udarali meteoriti i komete koje su sobom nosile razne organske materije i vodu. Mada je vulkanska aktivnost bila veoma velika, Zemlja se hladila usled čega je dolazilo do kondezovanja vode od koje su postepeno nastali okeani.

A, onda je nastao život.

Inspirisan pričom o nastanku i razmnožavanju života na Zemlji, Brajan Blessed je dao svoj slikoviti prikaz planete na kojoj živimo.

„Ova priča su zapravo sve naše priče“ – objašnjava on.

Kratki film u produkciji BBC Earth istražuje priču o životu na Zemlji, njegovom poreklu i značenju.

Bez obzira na to da li je delo nekog uzvišenog bića, takozvane „primordijalne supe“ ili je nastao slučajno kada je meteor udario u našu planetu, taj prvi zračak života je pokrenuo jedinstvenu evolutivnu reakciju u svemiru.

Brian Blessed ne pokušava da dokaže razne naučne teorije, već uzevši u obzir različita saznanja koja ima o nastanku života na Zemlji, on u ovom kratkom filmu postavlja pitanje: “Šta je smisao života?“

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Preporučujemo

Poslednji kvizovi

Poslednji postovi

Arhiva članaka

<
2017
>
<
Januar
>
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Poslednji komentari

Misao dana

Ne shvataj ništa ozbiljno, jer život stavlja odviše teške terete na one koji ga ozbiljno shvataju.

Muhamed Sems

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru