Kanjon Antilopa (Antelope Canyon)

Autor Priroda i životinjski svetPutovanja

Već smo navikli da je nabolji i najmaštovitiji vajar i umetnik sama priroda, ali i pored toga što od nje možemo da očekujemo samo najlepše, uvek nas ponovo iznenadi nečim prekrasnim i neverovatnim. Takav slučaj je i sa ''Kanjonom Antilopa'' u sred rezervata Navaho indijanaca, u američkoj saveznoj državi Arizoni.

Kanjon Antilopa pripada grupi tzv. ''slot'' (prorez) kanjona koji nastaju delovanjem vodenih bujica kroz krečnjačko i peskovito zemljište, i karakteristični su po svom jedinstvenom izgledu: na površini tla široki su samo 1-5 metara, a u dubinu idu i do 50 metara gde mogu biti široki i do 30. Mogu se naći u mnogim delovima sveta, a neki od najpoznatijih su Sierra de Guara u Pirinejima (Španija), Veliki kanjon (The Grand Canyon) u blizini Blekheta u Australiji i Siq u Petri (Jordan) gde je sniman treći deo Indijane Džonsa ''Poslednji krstaški pohod''.

Najpoznatiji, najposećeniji i jedan od najlepših je Kanjon Antilopa (Antelope Canyon) u Arizoni. Nalazi se u rezervatu Navaho indijanaca i ulaz je moguć samo uz prisustvo vodiča iz tog plemena, i predstavlja važan izvor zarade za ovo pleme. Sam kanjon je podeljen na dva dela, gornji ''Mesto gde voda teče kroz stene'' (navaho: ''Tsé bighánílíní'') i donji ''Spiralni kameni lukovi'' (navaho: ''Hazdistazí'') . Gornji deo je mnogo posećeniji zbog pristupačnosti, jer je širok i ne zahteva nikakve planinarske veštine, a i igra svetlosti u tom delu je najlepša. Donji deo, udaljen nekoliko kilometara od gornjeg, nije toliko živopisan, i vrlo je nepristupačan, ali uprkos tome i ovaj deo kanjona privlači mnoštvo turista.

Poseta ovom kanjonu je dozvoljena samo uz stručno vođstvo iskusnih vodiča, koji brinu za sigurnost posetilaca. Razlog je jednostavan, u ovom delu američkog severozapada kiše jesu retke ali su obilne, počinju naglo i za vrlo kratko vreme potope ceo kanjon. Jedan takav pljusak 1997. godine je usmrtio 11 evropskih turista koji su se zatekli u donjem denju kanjona i stradali u poplavi.

Lepotu samog kanjona nemoguće je opisati rečima, ali zato slike oduzimaju dah.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Od svih razornih oružja koje je čovek bio u stanju da izmisli, najstrašnije i najmoćnije bila je reč. Bodeži i koplja ostavljali su tragove krvi, strele su se mogle videti i iz daljine. Otrovi su takođe na kraju otkrivani gubeći tako svoje ubojito dejstvo. Ali reč je uspela da uništava bez tragova.

Paulo Koeljo

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |