Jedan klik uništava svu romantiku

Autor AktuelnostiVremeplovNaš izbor

Pod pritiskom savremenog načina života, slanje novogodišnjih čestitki je postao još jedan običaj koji izumire. Tehnologija kojom se jednim klikom čestitaju praznici svim prijateljima, uništila je svu romantiku i jedinstvenost ovog tradicionalnog gesta. 

Mada ovaj običaj datira iz starih vremena, kada su se tokom proslave kineske Nove godine razmenjivale želje za dobrim zdravljem u drevnoj Kini, a stari Egipćani novogodišnje poruke ispisivali na svicima od papirusa, prva štampana čestitka je nastala tek 1843. u Londonu na dvoru kraljice Viktorije. Henriju Kolu, prvom direktoru „Muzeja Viktorije i Alberta“, dosadile su uobičajene skupe posete rodbini i prijateljima, tokom kojih su se neposredno izražavale novogodišnje želje. Čuveni pisac je zamolio tadašnjeg člana Kraljevske akademije, Džona Kalkota Horslija, da mu ručno oslika u omanjem formatu porodicu koja je okupljena pored praznične trpeze, a potom je na njenoj poleđini rukom ispisao praznične želje.     

Kraljici se ova ideja veoma dopala, pa je naložila da se odmah napravi serija sličnih ilustracija. Sačinjeno je blizu 1000 čestitki od kojih je danas sačuvano samo 12. Na aukciji 2001. jedna od njih je dostigla cenu od 22.250 funti.  

Samo par godina kasnije, novogodišnje čestitke ne samo da su postale dostupne svima, već su i postale deo praznične tradicije koji pričinjava jednaku radost kako onima koji je osmišljavaju i šalju, tako  i onima koji je zateknu u svom sandučetu.

Tradicionalno pisanje čestitki olovkom svakako ne može da dostigne broj od preko 90 miliona SMS čestitki poslatih samo u Srbiji tokom Novogodišnje noći.

Suočeni sa brzim tempom života, došli smo do tačke u kojoj ne samo da jednim klikom na mobilnom telefonu ili Fejsbuku poželimo srećnu i uspešnu Novu godinu svim prijateljima, već se i sam tekst poruke svodi na “štanc” tekstova koje su umesto nas osmislili provajderi. Izgubili smo radost koja je postojala kada poštar donese novogodišnju čestitku, dok preko SMS poruke samo preletimo pogledom, sa dubokim saznanjem da je ista poruka otišla na sve adrese prijatelja, te da kao takva ne sadrži u sebi ništa lično. Koliko god da je ovakav način čestitanja brži i jeftiniji, doveo je do toga da se poruke više ne čitaju, a neretko se dešava da dobijete poruku koju ste i sami prosleđivali drugima.   

Kada se učinilo da će komunikacija Internetom potpuno zameniti tradicionalan način čestitanja i da će čestitka kao jedan od vesnika božićnih i novogodišnjih praznika potpuno nestati, ona je dobila jednu novu vrednost. Danas predstavlja oblik posebne pažnje prema nekome do koga vam je, iz ličnih ili poslovnih razloga zaista stalo.

   

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Hrabrost je tražiti istinu i reći je, ne trpeti zakon pobedničke laži i ne dozvoliti da naša duša, naša usta i naše ruke budu eho glupog aplaudiranja i fanatične graje.

Jean Jaures

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |