Huacachina, rajska oaza u pustinji Perua

Autor SvetPutovanja

Na samo 8km od grada Ica, u južnom Peruu, leži živopisna pustinjska oaza Huacachina. Izgrađena je oko malog prirodnog jezera okruženog neverovatno visokim peščanim dinama koje stvaraju iluziju da se nalazi u nedođijama Sahare, ali je zapravo na samo sat vremena vožnje od obale Pacifika.

Huacachina je dugo bila omiljeno mesto za odmor imućnih porodica iz okoline grada Ica, a u zadnje vreme je postala nezaobilazna destinacija bordera na pesku koji obilaze svet u potrazi za zanimljivim terenima.

Oazu čini kompleks odmarališta i restorana smeštenih oko plave lagune, a broj stanovnika ovog malog raja retko prelazi 100. Njihovo osnovno zanimanje je turizam i briga oko održavanja Huacachine.

Legenda kaže da je laguna nastala kada je prelepu princezu urođeničkog plemena tokom kupanja u svom kupatilu oteo mladi lovac. Od njene kade nastala je laguna, a od nabora njenog ogrtača koji je dodirivao pustinjski pesak dok je bežala sa svojim dragim otmičarom nastale su visoke peščane dine. Duh mlade princeze je ostao zarobljen u oazi Huacachina, i ona po drevnoj priči i sada živi u laguni kao sirena.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Svet se počinje spasavati spasavajući jednog čoveka; sve ostalo je ili grandiozna romantika ili politika.

Charles Bukowski

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |