Ukleta Vistmanova šuma

Vistmanova šuma u engleskom Dartmuru danas pokriva samo mali deo površine koju je zauzimala velika drevna šuma na obodu reke Vest Dart pre hiljadu godina. Grane drveća su gusto isprepletane, a površina zemlje zbog nedostatka sunčeve svetlosti pokrivena debelim tepihom od mahovine. Miris zemlje i starosti budi asocijacije na prošlost i evocira osećaj strahopoštovanja.

Hrastovi rastu do visine od samo sedam metara i granama se upliću jedan sa drugim veoma nisko, što Vistmanovu šumu čini nepristupačnom za ispašu konja i goveda. Legenda kaže da na ovaj način natprirodna bića milenijumima čuvaju šumu od destruktivne ispaše. Vistmanova šuma je, kaže najpoznatija legenda o ovoj oblasti, bila sveti gaj druida, drevnih Kelta koji su živeli za vreme gvozdenog doba i u njoj održavali paganske rituale.

Poznata je i legenda da je šuma bila jazbina đavolskih wisht hounda, zlokobnih pasa koji su tumarali močvarom noću i lovili duše neopreznih putnika. To su, po predanju, bili veliki crni psi crvenih očiju i jarko žutih očnjaka koje je morila nezadrživa glad ka ljudskom mesu i dušama. Predvodio ih je uglavnom sam đavo, a povremeno i drevni duh Dartmura „Stari Grnčar”.

Još jedna legenda priča da šumom tumara duh psa po imenu Džambo, koga je u šumi ujela zmija. Džambo danas čuva šumu i neumorno obilazi njene obode loveći zečeve i plašeći nezvane goste.

Na severnom obodu šume nalazi se Ličov put, ili Put mrtvih, kojim su nekada preminuli transportovani na sahranu u Lidfordu. Brojna svedočenja kažu da je tu opažen čovek u beloj odeći, nalik monahu, koji u sablasnoj tišini patrolira putem.

Uz brojne legende koje su o njoj ispričane, neobičan izgled Vistmanove šume upotunjen mirisom drevnih vremena čini je danas, po opisu mnogih pisaca, „najukletijim mestom u Dartmuru”.

izvor: Legendary Dartmoor

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Komentari:

Ostavi novi komentar
Sopček Đura, 20.04.2015.
Jedan od mojih omiljenih pevača, All Jarreau, na koncertu u Nemačkoj, zajedno sa Kathleen Battle, peva pesmu My favorite things. Aranžman ove stare kompozicije, a posebno čarobni glas Mrs.Battle, u mojoj mašti rađaju motive koji su bliski pejzažima iz ove šume...
Odgovori
Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Treba se izlagati opasnostima – govorio je. Čudo života možemo istinski razumeti jedino ako dopustimo da se dogodi nešto neočekivano.

Paulo Coelho

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |