Gedžeti za 2014-tu

U narednoj godini tržište neće oskudevati u novim smart telefonima, tabletima i ostalim popularnim gedžetima koji su osvojili ljubitelje „dugmića“ širom sveta. 2014-ta će biti u znaku uređaja koji kombinuju bežično povezivanje, GPS tehnologiju, senzore i ostala dostignuća koja omogućavaju brži i bezbedniji rad i bolje snalaženje u prostoru.

Na tržištu telefona već je poznat model koji predstavlja malu revoluciju. To je Samsungov Galaxy Round, prvi moblini telefon sa zakrivljenim dizajnom ekrana. Bez ovog detalja, svako poboljšanje rezolucije displeja, duže trajanje baterije, bolja kamera... postaju nebitni. Samsung u 2014-oj postavlja novi standard.

Brzi i laki za upotrebu, touchscreen uređaji će miša i tastaturu verovatno zauvek smestiti u gedžet arhivu. Maleni uređaj Haptix image sensor kompanije Ractiv, Inc. će svaki stari računar pretvoriti u touchscreen. Senzor Haptixa prati pokrete vaših prstiju, hvata 3-D koordinate i preračunava ih u pozicije na površini ekrana. Na svom starom desktopu ćete iz fotelje surfovati kao na tabletu ili moblinom telefonu.

Posle otiska prsta i zenice oka, i naše srce postaje ključ tehnološke bezbednosti. Kompanija Bionym Inc. uvodi nove standarde sa biometrijskom narukvicom Nymi koja u sebi sadrži senzor sa dve elektrode koji beleži rad srca poput EKG aparata. Onoga časa kad ovlašćena osoba stavi Nymi na svoju ruku, i uređaj je prepozna kao verifikovanog vlasnika, narukvica postaje wi-fi biometrijski dokument koji nosiocu omogućava pristup zaštićenim servisima bez unošenja pin koda ili lozinke.

Nije praktično malom detetu poveriti mobilni telefon koji lako može biti izgubljen, polomljen ili pretežak za korišćenje. Kompanija FilLIP Technologies je zato kreirala praktično nesalomivu FilLIP narukvicu živih boja preko koje roditelji mogu pozivati svoju decu, slati im poruke i pratiti kretanje preko posebne aplikacije, čak i znati da li se na određenoj lokaciji dete nalazi u zatvrorenom, ili na otvorenom prostoru. Telefon-narukvica ima jednostavan interfejs pogodan i za najmlađu decu, a u njegovu memoriju staje samo pet brojeva telefona.

Danas je pitanje izlaganja Suncu postalo nauka za sebe. Ukoliko sebi potpuno uskratimo sunčanje, dovodimo organizam u opasnost da uđe u težak deficit vitamina D, a ako preterujemo, rizikujemo oboljevanje od karcinoma kože. Uređaj SunFriend meri količinu UVA+B zraka kojima je koža izložena i signalizira kada je vreme da se sklonimo u hlad ili nanesemo neki od preparata za zaštitu od štetnog zračenja. SunFriend se programira individualno po tipu kože i ostalim faktorima rizika. Mogao bi biti od velike koristi ljudima koji su profesionalno previše izloženi Suncu (poštari, građevinski radnici, spasioci na plažama).

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Ima žena koje su verne i kad ne vole, a ima i onih koje su jednom čoveku neverne i kada su u njega istinski zaljubljene.

Jovan Dučić

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |