Fića, zaštitni znak jednog vremena

Autor JugosferaVremeplovNauka i tehnologija

U nekada najvećoj fabrici za proizvodnju automobila na Balkanu „Crvena Zastava“ u Kragujevcu, po licenci italijanskog „Fijata“ 18. oktobra 1955. je proizveden prvi „Fića“, koji je do te mere osvojio srca kupaca, da je postao simbol tadašnje Jugoslavije.  

Najpopularniji Fijat svih vremena, Fiat 600 je tih davnih godina na našim prostorima osvojio sve simpatije javnosti, koja ga je veoma brzo iz milošte prozvala „Fića“. Našeg mezimca je konstruisao italijanski inženjer dr Dante Gikosa, koji je postao čuven po tome što je 1936. konstruisao Fijata 500 poznatijeg kao „Topolino“. Ovog puta je osmislio mali automobil koji je bio praktičan prevoz za četiri putnika.

Tokom 30 godina proizvodnje, osim što je postao omiljeno putničko vozilo za kratke relacije, Fića je svoju ulogu našao i kao službeno policijsko vozilo. Da bi izgledao atraktivno, skidajući mu krov, mladi su od njega pravili kabriolet ili su ga farbali u razne vesele boje. Organizovane su automobilske trke, a kao naročita atrakcija, sa njim se igrao fudbal na Tašmajdanu.

Broj proizvedenih „Fića“ vozila je do 1985. iznosio 923.487, pa je nezvanično proglašen „nacionalnom klasom“. Poslednji model „Z-750 LE“ se čuva u muzeju „Zastava“.

Njemu u čast, Muzej 25. maj svake godine organizuje druženje sa „Fićom“. Tom prilikom posetioci u holu muzeja mogu da prisustvuju predavanjima o istoriji naše „maskote“, kao i da pogledaju malu izložbu o našem najprodavanijem vozilu, a potom na platou ispred i da prisustvuju revijalnoj izložbi automobila Zastava 600, 750 i 850. Kako se tom prilikom ovi automobili dovoze iz svih gradova Srbije, pred njima je teška odluka u kojoj moraju da se odluče za jednog, najsimpatičnijeg „Fiću“. 

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Duša nije jabuka: ne možeš je podeliti.

Ivan Sergejevič Turgenjev

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |