Encontro das Aguas, fascinantan susret voda

Na 10 kilometara od grada Manaus na severu Brazila, crna reka Rio Negro koja protiče kroz grad uliva se u Amazon boje peska. Njihove vode se ne mešaju trenutno, već teku uporedo oko 6 kilometara stvarajući fenomen Encontro das Águas (susret voda).

Rio Negro je najveća pritoka Amazona i najveća crna reka na svetu. Njena boja nastaje od produkata raspadanja bilja koje u reku dospeva iz kišnih šuma i močvara pored kojih protiče. Voda Rio Negra ima visok aciditet i nizak nivo sedimenata. Sa druge strane, Amazon je alkalna reka, puna peska, blata i mulja, što mu daje karakterističnu smeđu boju.

Zbog različitog sastava, voda u svakoj reci ima različitu gustinu, brzinu i temperaturu što otežava njihovo mešanje. Hladnija, gušća i brža voda Amazona stvara barijeru prema toploj i sporijoj vodi Rio Negra. Šest kilometara nizvodno, turbulentne struje koje izaziva brže kretanje Amazona omogućavaju njihovo konačno mešanje.

Encontro das Águas je i turistička atrakcija, a najbolje vreme za posmatranje slikovitog mešanja reka je u periodu između januara i jula kada je nivo vode najviši.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Prekomeran ponos oznaka je sitne duše.

Turgenjev

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |