Vudberi močvara, prirodni rezervat u srcu Londona

Autor Priroda i životinjski svetVremeplovPutovanja

Stari rezervoar vode u severoistočnom Londonu, koji je vremenom postao rezervat prirode, ovog proleća je otvoren za posetioce.

Okružena bujnom vegetacijom i naseljena brojnim vrstama ptica, Vudberi močvara se nalazi na samo desetak minuta hoda od stanice metroa Pikadili linije.

Istočni rezervoar je izgrađen 1833. godine da zadovolji potrebe za pijaćom vodom u tadašnjem predgrađu Londona. Voda je dovedena iz krečnjačkih potoka Hertvordšira preko Nove reke koja je prolazila kroz šumsko selo Souk Njuvington. Pre izgradnje rezervoara lokacija se zvala Vudberi dolina. U njoj je rasla visoka, meka trava, na kojoj su se napasala goveda. U malim šumama oko doline živele su divlje svinje. Ubrzo nakon izgradnje rezervoara, oko njega su nikle viktorijanske i edvardijanske vile, a Vudberi je postao luksuzan deo grada.

Dva svetska rata su opustošila mnoge kuće u Vudberiju, pa je grad odlučio da otkupi celu dolinu i pretvori je u zonu socijalnog stanovanja. Izgrađeno je oko 2500 domova za siromašne, kao i prva gimnazija u Britaniji gde se selekcija đaka nije vršila u odnosu na prethodni uspeh u školovanju, nego na lokaciju stanovanja. Dolinu Vudberi su nazivali utopijskim uspehom. Međutim, do kraja XX veka, naselje se sve manje koristilo. Zanemareno je i oronulo. I sami rezervoari su propali. Vlasnici zemljišta, privatna kompanija za vodosnabdevanje Voda Temze (Thames Water) planirali su da se rezervoari isuše i na tom mestu izgrade kuće. Samo jaka građanska kampanja lokalnog stanovništva je to sprečila.

Na kraju, kompanija je prodala okolno zemljište, a zadržala stari rezervoar. Zapadni deo je korišćen za rekreaciju, dok je istočni još uvek nastavio da služi kao rezervoar i rezervat prirode, ali zatvoren za javnost. Londonski Fond za divljinu (London Wildlife Trust) je uspostavio saradnju sa kompanijom Voda Temze i drugim organizacijama u cilju proširenja pojasa trske oko rezervata. Obnovljen i sređen, rezervat je svečano otvoren za javnost 1. maja 2016. godine.

Za poslednja dva veka, plitko jezero je privuklo više od 300 vrsta ptica selica i obezbedilo stanište i gnezdilište za patke, labudove, guske i gnjurce koji svoj životni prostor dele sa žabama, kraljicama močvara. U srcu metropole, Vudberi močvara (Woodberry Wetlands) je mesto gde još uvek tokom toplih letnjih noći možete čuti pesmu cvrčaka i gledati igru svitaca.

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Ima žena koje su verne i kad ne vole, a ima i onih koje su jednom čoveku neverne i kada su u njega istinski zaljubljene.

Jovan Dučić

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |