Žute dunje sa Balkana

01 Oct 2013
Autor Mirjana
3538 pregleda

Ovo naizgled grubo, a po mirisu čarobno voće koje potiče iz jugozapadne Azije na našem podneblju zri od oktobra do decembra. Njeno botaničko ime (Cydonia oblonga) vodi poreklo od grčkog grada Kydonia sa severozapada ostrva Krit.

Žute dunje sa Balkana

Dunja voli topla i zaštićena mesta, pa je kod nas često sade između većih stabala kruške i u vinogradima, da bi je zaštitili od jakih mrazeva i vetrova. Kroz istoriju, priče i legende, dunja je važila za simbol ljubavi, sreće, lepote i neprolaznosti. U antičkim legendama, Bogovi su koristili dunju za proricanje sudbine.

Sveža dunja se retko koristi za jelo, jer joj je koža tvrda, a sam plod u svežem stanju opor, ali sveže ceđen sok ima izuzetno prijatan ukus i brojna lekovita svojstva. Stari Grci i Rimljani su ga koristili za pravljenje mikstura protiv kašlja, za lečenje opekotina i ublažavanje stomačnih tegoba. Tanin i sluz koji se nalaze u ovom voću deluju umirujuće na sluzokožu želuca i creva i pomaže kod lečenja upala probavnog trakta. Semenke dunje sadrže dosta cijanovodonične kiseline koja u umerenim količinama blago anestezira i lokalno smanjuje bol. Ipak, seme dunje treba oprezno koristiti, jer prekomernom upotrebom može doći do predoziranja ovom kiselinom i trovanja.

Plod dunje je čvrst i otporan na truljenje, pa je zato od davnina čuvana kao „zimsko voće“ i prirodni izvor vitamina u vremenima kada sveže voće nije bilo dostupno tokom cele godine. Pojam „žute dunje sa ormara“ je postao metafora za uspomene na kuhinje naših baka koje su zimi mirisale na vruć kompot od ovog voća. Posebnu poslasticu predstavlja Kitnikez, starinski vojvođanski slatkiš koji su na to podneblje doneli Nemci. Iako mu ime znači „sir od dunja“, izgledom podseća na ratluk, ali ima mnogo bogatiju aromu i karakterističan ukus. Može da stoji i više od mesec dana, ali ga ta sudbina retko zadesi jer mu je teško odoleti.

Kitnikez

  • 5 velikih dunja
  • 500 gr. šećera
  • 1 limun (sok i sitno narendana kora)
  • malo seckanih oraha

Očišćene i na kockice isečene dunje skuvati u vrlo malo vode dok sasvim ne omekšaju. Dobro ih ocediti, ispasirati ili izmiksati, dodati šećer i kuvati kao džem uz neprestano mešanje oko 45 min. Na kraju dodati limun i orahe (po želji) i sipati u podmazan plići pleh. Ostaviti na hladnijem mestu dok se ne stegne, iseći na kockice i uvaljati ih u kristal šećer.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru