Žena koja je pripitomila “Noćne vukove”

08 Jun 2013
Autor Tea
2612 pregleda

Razbijena predrasuda o “strašnim” istetoviranim momcima na motoru, koje javnost po pravilu svrstava u red kriminalaca. Zašto je bajkerima motor simbol slobode? Ko su i kakvi su zaista “Noćni vukovi”? Šta ih povezuje?

Žena koja je pripitomila “Noćne vukove”

Nakon premijere dokumentarnog filma “Drugo ime za slobodu” u Sava Centru 6. juna, roditelji više neće plašiti svoju decu “Noćnim vukovima”.

Plato ispred Sava Centra je bio prepun motora i bajkera iz čitavog regiona koji su došli na premijeru dokumentarnog filma o sebi i svojoj braći po motoru i slobodi. Suprotno predrasudama da su ova braća, poput američkih i kanadskih “Anđela pakla” nasilnička družina kriminalaca, njihovo prisustvo u dvorani Sava Centra je ostavilo pečat dobrog raspoloženja, šale, smeha i iznad svega prijateljstva.

Videvši Gorana Jovanovića – Fonzu pre dve godine u svečanoj loži Marakane sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, autorka filma, Slađana Topalović – Nestorović je odlučila da otkrije šta to povezuje ta dva sasvim različita čoveka. Saznala je da je Fonza predsednik srpskog ogranka ruskog motociklističkog kluba “Noćni vukovi” čiji je počasni član Putin i da ih je motor povezao u jedno lepo ali neobično prijateljstvo. Tada je odlučila da se upusti u avanturu koju dugo čeka.

Film govori o retko zanimljivim ljudima i ceni koju su spremni da plate za svoje ideale. Motor za njih predstavlja simbol Slobode, dok im je amblem simbol Sećanja, Vernosti i Časti. Ova istinita priča nam je pojasnila da za njih sloboda znači odbacivanje pisanih i nepisanih zakona usmerenih na lišavanje čoveka Slobode, ali da se strogo pridržavaju zakona i Božijih zapovesti. Da bi neko postao “Noćni vuk” potrebno je da: 1. Ima motor, 2. Voli da putuje 3. Može da se prilagodi kolektivnom životu - Čoporu 4. Bude dobar drug – Brat. Pravila su takođe veoma jasna u odnosu na one koji ne mogu postati članovi: 1. Narkoman, 2. Narko – diler, 3. Homoseksualac, 4. Čovek koji nosi u sebi ideje zla i satanizma.

Nakon dve godine snimanja na drumovima devet zemalja i pređenih 20.ooo kilometara u ovom čoporu, Slađana je izjavila: "Istina je da su "Noćni vukovi" porodični ljudi, da imaju "normalne" profesije, da su velike patriote i da se viteški ponašaju prema ženama".

Iako postoje od 1988., kao udruženje građana “Noćni vukovi” su se registrovali tek 1995. u Moskvi. Nakon dve godine, učestvovali su u proslavi 850. godišnjice osnivanja Moskve. Vremenom su postali internacionalni moto-klub sa 60 podružnica koji svake godine organizuje internacionalne bajkerske susrete. Ne jednom od njih, u Sevastpolju je, kao počasni član, kolonu u finalu predvodio Vladimir Putin, kada ga je Fonza i upoznao.

Pored Fonze i sadašnjeg predsednika naših "Noćnih vukova" Saše Savić – Švabe, zapaženu ulogu u ovom filmu ima i sam predsednik ovog moto-kluba Aleksandar Zaldastanov – Hirurg koji je omogućio autorki filma da bude prva žena koja je ušla u “zabranjenu sobu”, prostoriju gde se sastaju samo najviši članovi bratstva.

Tim koji potpisuje film o “strašnim motordžijama” su činili: scenario i režija - Slađana Topalović – Nestorović, montaža Branislav Bane Godić, snimatelji - Vasko Vasović, Marija Momić i Tomo Vukadinović, direktor produkcije - Ozren Nestorović.

Noćni vukovi će sledeće godine bajk šou organizovati u Srbiji. Kako njihov životni stil nije za svakoga ali bi svako od nas voleo da bar malo u njemu učestvuje, ova velika žurka će biti prilika da ga svi, bar malo doživimo.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
MIKI, 08 Jun 2013

FILM TREBA VIDETI BRAVO SLADJANA

Odgovori
 
Ana, 08 Jun 2013

Ovaj film zelim da pogledam. Uvek me je zanimala njihova prica.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru