"Secrets of Pyramids": History Channel afirmativno o bosanskim piramidama

06 Jan 2013
Autor Sena
958 pregleda

21. decembra pred milionskim auditorijem u svijetu. History Channel je prikazao emisiju 'Secrets of Pyramids' ('Tajna piramida') History Channel je jedan od tri najveća naučno-dokumentarna TV kanala u svijetu (National Geographic, History Channel, Discovery).

Po prvi put, jedna od najvećih svjetskih TV mreža, afirmativno govori o postojanju bosanskih piramida a njihovom pronalazaču dr. Semiru Sam Osmanagiću je dat prostor kao jednom od vodećih poznavalaca fenomena piramida u svijetu. Dokumentarac prikazuje piramide u Egiptu, Kini, Meksiku, Mauricijusu, Bosni, Kanarskim otocima, Peruu, Boliviji, Guatemali, Sudanu. Autori su uvrstili bosanske piramide u mrežu najznačajnijih svjetskih piramida.

Bosanske piramide su teorija pseudoistraživača Semira Osmanagića koja tvrdi da se nedaleko od grada Visokog nalazi više piramida izgrađenih ljudskom rukom u davnoj prošlosti. Ta teorija pretpostavlja kako su brdo Visočica i još dva obližnja brda u okolici Visokog zapravo divovske piramide izgrađene ljudskom rukom unutar razdoblja između 12.000 i 500 godina prije Krista. Piramide Sunca, Mjeseca i Zmaja formiraju pravilan jednakostraničan trokut s međusobnom udaljenošću vrhova od točno 2.170 metara. Orijentacija stranica svih piramida je pravilna, prema kosmičkom sjeveru.

U Zaključcima Prve međunarodne naučne konferencije o Bosanskoj dolini piramida u kolovozu 2008., 55 vodećih svjetskih stručnjaka iz 13 zemalja je zaključilo da su "bosanske piramide arheološki fenomen kojeg treba intenzivno istraživati." Veliki je broj zainteresovanih volontera za dolazak u Visoko. Najveće svjetske piramide su u Visoko privukle više od 50.000 turista, vodeće svjetske stručnjake, 500 volontera s pet kontinenata, 45 arheologa i desetine svjetskih medija.

Često pitanje je zbog čega zvanična nauka onemogućava iskopavanje bosanskih piramida?

Ove građevine u Bosni navodno su starije i od egipatskih. Činjenica da su toliko stare mijenja tok službene istorije, pa je vjerojatno da je ova stara kultura bila izvor iz kojeg se dalje širilo prema zapadu, a ne obratno, kako nas službena istorija uči. Tu postoje mnogi otpori onih koji su svoju slavu stekli putem općeprihvaćene istorije. Srećom, ima i onih koji su stručni, ali otvoreni za promjene koje očito dolaze. Borba za istinu traje i dalje, a svi oni koji vole istraživati i koje zanima ova tema mogu uvijek krenuti put Bosanske doline piramida. Ako je posjetite, sigurno će u vama probuditi mnoga nova razmišljanja i spoznaje.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru