Umesto rukovanja od sada pozdrav laktom, naklonom ili pesnicom?

04 May 2020
Autor Tea
552 pregleda

Da li ćemo se od sada rukovati samo onda kada imamo puno poverenje da sa nekom osobom nećemo podeliti klice, usvojiti kineski način pozdrava pri kojem se ruke samo sklapaju ispred sebe bez ikakvog bliskog dodira “kako bi bakterije ostale kod kuće”, ili pak prihvatiti novonastali trend kojim se bliskost prilikom susreta odražava prostim lupkanjem po laktu ili kratkim udarom pesnicom u pesnicu?

Umesto rukovanja od sada pozdrav laktom, naklonom ili pesnicom?

Pod uslovom da svi mi ovako atrofiranih mišića uspemo da se vratimo u normalan život i kondiciju, hoćemo li se ubuduće prilikom pozdrava opet rukovati ili ćemo nakon ove pandemije zauvek osvestiti činjenicu da su naši dlanovi zapravo najveći agensi prenošenja bakterija i virusa?

Pandemija korona virusa je sasvim sigurno promenila život širom planete. Ljudi su prinuđeni da se odreknu mnogih navika i običaja koji su donedavno bili nezaobilazan deo svakodnevnice. Na prvom mestu rukovanje je predstavljalo nešto što se obavezno fotografiše tokom bilo kakvog dogovora, označavalo je i telesni signal onoga što je dogovoreno, gest kojim se na fizički način preuzimala obaveza i odgovornost.

Kao način srdačnog pozdrava koji dokazuje da ne držite oružje, rukovanje potiče još iz veteškog doba u kome su ovi junaci ponekad vraćali mač u korice i u znak sklapanja prijateljstva pružali desnu ruku protivniku. Vremenom je upravo taj gest postao u celom svetu ne samo nezaobilazan deo sklapanja svih socijalnih, religijskih, profesionalnih, sportskih i političkih susreta, već smo i po načinu rukovanja mogli da saznamo mnogo o osobi sa kojom stupamo u kontakt:

Prstolomac: Rukovanje koje pokazuje agresivnu srdačnost toliko jaku da sagovornik obično ostaje sa bolnim dlanom i grimasom jauka na licu.

Srcoprst: Rukovanje koje podrazumeva kontakt očima i jak ali kratak stisak ruke praćen osmehom, koji najčešće razoružava sagovornika.

Strahtoprst: Rukovanje pri kojem se dodir jedva oseti a označava potčinjenost ili liniju manjeg otpora.

Žurboprst: Rukovanje osobe koja nema vremena ali želi da bude srdačna. Prepoznaje se po tome što sa obe ruke kratko poklopi dlan sagovornika.

Novi korona virus je podestio čoveka da na dlanovima živi na stotina vrsta bakterija i virusa, kao i da se ni jedan od njih ne vidi golim okom, već da tek pod mikroskopom postaju vidljivi ti mali spiralni obrasci bakterijske prašume koju možemo da prenesemo jedni drugima prostim stiskom ruke.

Izgleda da je čovečanstvo zaista osvestil0 da svaki put kada dotaknemo neku površinu možemo da pokupimo i do 50% raznolikih mikroorganizama kao i da konačno poverujemo epidemiolozima koji su na stavu da kada virus dospe na naše ruke se širi mnogo brže dodirom nego kada neko kašlje ili kija.

Prema nekim istraživanjima, prosečan čovek se do sada tokom života rukovao bar 15.000 puta, a kako je svaki takav pozdrav pružao neku od poruka, sasvim sigurno je da neće biti lako odvikunuti se od ovog vekovima spotano srdačnog gesta.

Hoće li ga zameniti lakat, naklon ili pesnica, ostaje da se vidi.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Menadzer Tesha Design, 25 Aug 2022

Brzo prodje ovo laktanje :) sve opet po starom a i po kome bi drugom.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru