Spanać, jer Popaj zna šta je dobro!

11 Mar 2014
1406 pregleda

Ova namirnica, izuzetno bogata hranljivim sastojcima, često nije omiljena kod dece. Čak ni Popaj koji dobija supersnagu kad pojede spanać, ne uspeva da ih ubedi da ga zavole. Za sve one male i velike koji nisu ljubitelji ovog povrća, evo podstreka da ga češće jedu.

Spanać, jer Popaj zna šta je dobro!

Možete ga kupiti preko cele godine, a njegova prirodna sezona traje od marta do maja i od septembra do oktobra, kada je najsvežiji i ima najbolji ukus.

Ovaj lisnati zeleniš pomoći će vam da brže razmišljate. Takođe, ako hoćete da imate dobro varenje, dobru krvnu sliku i normalan holesterol, opet jedite spanać. Za dobar vid i oči bez katarakte, takođe je važno ovo povrće.

Nutritivno je izuzetno vredna namirnica, koja baš kao u slučaju Popaja iz crtaća, daje snagu, ali i štiti od kancerogenih i kardiovaskularnih bolesti kao i od osteoporoze.

Zbog velikog prisustva minerala i vitamina, zovu ga “kraljem povrća”. Izvanredan je izvor vitamina C, gvožđa i beta karotena. Za zadovoljavanje dnevnih potreba dovoljna je šolja svežeg spanaća. Dobar je izvor i folata, vitamina iz B grupe, koji igra važnu ulogu u smanjenju nivoa homocisteina u krvi, sastojka za koji se veruje da, ukoliko je prisutan u visokoj koncentraciji, može da poveća mogućnost za srčani udar.

Spanać se koristi kao bareno povrće, dodatak čorbama, dodatak za spravljanje soseva, dodatak pecivu (pite, burek, proja...), ali se može koristiti i presan. Ne preporučuje se dugo čuvanje spanaća u frižideru niti u zamrzivaču, jer stajanjem gubi deo svojih hranljivih sastojaka.

Lekovita svojstva spanaća

  • antioksidativno svojstvo (pomaže u prevenciji raka debelog creva, smanjuje rizik od osteoporoze, srčanih i drugih bolesti)
  • obilje vlakana (reguliše probavu)
  • visok procenat gvožda (popravlja krvnu sliku, snižava holesterol u krvi)
  • bogat vitaminom A (dobar za vid)
  • štiti od stresa (karotenoid lutein, sastojak spanaća, poboljšava zdravlje i posebno je uspešan u borbi protiv katarakte)

Za sve one koji spanać vole, i za one koji žele da nauče da ga vole, nudimo vam nekoliko zanimljivih recepata sa ovim povrćem. Za recepte kliknite na naslove:

Male pite sa sirom i spanaćem

Potaž od spanaća (Potage au epinard)

Prolećni rolat

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Plavi_Zvekan, 12 Mar 2014

Svidja mi se :)

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru