Sećanje na most Plaka

26 Oct 2015
1973 pregleda

Most Plaka preko reke Arahtos je bio najveći kameni jednolučni most u Grčkoj i na celom Balkanu. Preživeo je tursku vlast i nacističko bombardovanje, a u februaru 2015. godine je poklekao pred nabujalom rekom Arahtos.

Sećanje na most Plaka

Kameni luk mosta Plaka je bio dug 40 metara i maestralno savijen preko reke, 21 metar iznad vode. Nakon dva neuspela pokušaja drugih neimara, kada se jednom srušio tokom gradnje i drugi put na sam dan otvaranja pred zapanjenom publikom, 1866. godine ga je uspešno završio Konstantinos Bekas po nalogu otomanskog sultana Abdülaziza. Krasio je reku Arahtos 148 godina.

Tokom Drugog svetskog rata, nacisti su bombardovali središte mosta, ali su naneta samo manja oštećenja koje je lokalno stanovništvo brzo saniralo običnim betonom. Struktiralna stabilnost mosta je uvek bila tema diskusija stručnjaka. Imao je dva mala luka široka 6 metara, ali se smatralo da je vrh sa debiljinom od samo 1,5 metra previše tanak. Vremenom se na mestu najvećeg horizontalnog opterećenja razvila pukotina veličine 15 cm. Most se umalo srušio tokom sezone velikih padavina 2007. godine. Mogućnost da se ojača i obnovi je razmatrana, ali ništa konkretno nije preduzeto.

Konačan kraj mosta se desio 1. februara 2015. godine. Obilne kiše su izazvale bujicu koja je iščupala osnove lukova, dok je sredina nestala u nabujaloj reci. Ubrzo je najavljeno da će most biti obnovljen, ali njegova restauracija do danas nije započeta.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru