Poštanske marke posvećene škotskim heroinama u Srbiji

16 Dec 2015
656 pregleda

U slavu njihove hrabrosti i požrtvovanosti, likovi šest Škotlanđanki koje su tokom Prvog svetskog rata volontirale u Srbiji našli su se na seriji poštanskih markica i koverata. Njih je u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije izdalo preduzeće Pošte Srbije i na taj način zaokružilo dvogodišnjicu proslave završetka Prvog svetskog rata.

Poštanske marke posvećene škotskim heroinama u Srbiji

Serija markica Britanske heroine Prvog svetskog rata u Srbiji štampana je u tiražu od 10000 primeraka, a njihovo idejno rešenje potpisuje Marina Kalezić.

  • Kapetan Flora Sanders je jedina među njima koja nije Škotlanđanka, već Britanka škotskog porekla. U Srbiju je stigla 1914. godine kao bolničarka, ali je ubrzo postala aktivna učesnica u borbi i jedina Britanka koja je nosila oružje u Prvom svetskom ratu, i to kao pripadnica srpske vojske. Odlikovana je najvišim vojnim priznanjima i ostala je da živi u Srbiji. Bila je učesnica je i Drugog svetskog rata.
  • Evelina Haverfild, škotska humanitarna radnica posvećena pravima žena, bila je upravnica Škotske ženske bolnice u Srbiji. Osnovala je prvo ratno sirotište.
  • Dr Elsi Inglis je jedna od prvih žena koje su diplomirale na Univerzitetu u Edinburgu. U Srbiji je vodila brojne kampanje za prava žena i jedan je od osnivača Škotske ženske bolnice u Srbiji.
  • Dr Elizabet Ros je završila medicinu na Univerzitetu u Glazgovu. Došla je u Srbiju kao volonterka 1914. godine. Preminula je 1915. godine, tokom epidemije tifusa.
  • Dr Ketrin Mekfejl se tokom Prvog svetskog rata uključila u humanitarni rad u Srbiji. Ostala je zapamćena kao osnivač prvog odeljenja pedijatrije u Beogradu, 1921. godine.
  • Dr Izabel Emzli Gelovej Haton se priključila Škotskoj ženskoj bolnici 1915. godine, nakon što je odbijena u Kancelariji za ratne operacije u Londonu. Volontirala je u Francuskoj, Grčkoj i Srbiji do 1920. godine.

Poštanske marke sa likovima ovih hrabrih i požrtvovanih žena su deo šire kampanje britanske ambasade koja će podsetiti na doprinos 600 Britanki u ratnim stradanjima u Srbiji. Pored sećanja na njihovu ulogu u ratu, Velika Britanija želi da podigne svest o univerzalnoj patnji, solidarnosti i jednakosti polova, kao delu procesa izgradnje prisne prijateljske veze sa Srbijom.

Izvor: BBC

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru