Pismo njegovom Kolačiću

09 Jul 2013
373 pregleda

Nakon što je na internetu naišao na niz tekstova i životnih saveta koji degradiraju žene i navode ih da misle da je njihov potčinjeni položaj poželjan u emotivnoj vezi, dr Kelly Flanagan, klinički psiholog, je na svom blogu napisao jednu poruku.

Pismo njegovom Kolačiću

Dr Flanagan kao psihoterapeut radi na klinici Alliance Clinical Associates u Wheatonu, u američkoj državi Ilinois. Aktivan je na društvenim mrežama, a na svom blogu se najčešće bavi unapređenjem komunikacije u međuljudskim odnosima. Oženjen je, i otac troje dece.

Iako se obraća svojoj devojčici, na kraju ostavlja posvetu i ostalima kojima je namenio svoj mali vodič za upoznavanje pravog životnog saputnika. Pismo je objavio na svom blogu, a ubrzo su ga preuzeli mnogi mediji, među njima i The Good Man Project koji objavljuje tekstove i diskusije na temu unapređenja svesti savremenog čoveka i podržava inicijative za humano ponašanje i ophođenje. Poruka Dr Flangana je obišla svet i izazvala veliku pažnju i odobravanje.

Dragi moj Kolačiću,

Nedavno smo tvoja majka i ja potražili neki odgovor na Google pretraživaču, i tokom unošenja pitanja Google je izbacio listu najpopularnijih fraza za pretragu na svetu. Pozicionirana na vrhu liste bila je rečenica „Kako da sačuvate njegovu zainteresovanost“.

Iznenadilo me je. Pogledao sam nekoliko od bezbroj članaka koji su se bavili temama kako biti privlačna i poželjna, kada mu doneti pivo, a kad sendvič i na koji način mu pomoći da se oseća pametno i superiorno.

Bio sam ljut.

Malena, nije, nikada nije bila, niti će ikada biti tvoja obaveza da „sačuvaš njegovu zainteresovanost“.

Malena, tvoja jedina dužnost je da znaš duboko u svojoj duši – mestu koje nije uzdrmno odbijanjem, gubicima i egom – da si ti vredna nečijeg interesovanja. (Ukoliko zapamtiš i to da je i svako drugi vredan interesovanja, bitka tvog života će biti dobijena. Ali, to je pismo za neki drugi dan.)

Ukoliko si sposobna da na ovaj način veruješ u svoje kvalitete, bićeš privlačna na najbolji mogući način: privlačićeš ljude koji su sposobni da se za nešto zainteresuju, i koji su spremni da posvete svoj jedini život istraživanju svoje zainteresovanosti za tebe.

Malena, želim da ti pričam o momku čiju zainteresovanost ne treba da čuvaš, jer on zna da si zanimljiva:

  • Nebitno mi je da li će laktove držati na stolu – sve dok gleda u male nabore koji se naprave na tvom nosu kad se nasmeješ. I tad može da prestane da gleda.
  • Nebitno mi je da li će igrati golf sa mnom - sve dok ume da se igra sa decom koju mu podariš i uživa u svim veličanstvenim i zamornim momentima, ukoliko ona budu kao ti.
  • Nebitno je da li će on pratiti put uspeha – sve dok prati svoje srce koje ga uvek vraća na put koji vodi ka tebi.
  • Nebitno mi je da li je jak – dok god ti daje prostor da ispoljiš snagu koja je u tvom srcu.
  • Ne marim za koga će glasati – sve dok svakog jutra kad se probudi odabere tebe za onoga ko će biti čast njegovog doma, i naklonost njegovog srca.
  • Nije me briga koje je boje njegova koža – sve dok slika portret vašeg života potezima punim strpljenja, požrtvovanja, ranjivosti i nežnosti.
  • Nevažno je da li je odgajan u ovoj, onoj, ili nijednoj religiji – sve dok je odgajan da veruje u ono što je sveto, i da zna da je svaki trenutak života, i svaki trenutak života sa tobom svetinja.

Na kraju, Malena, ukoliko sretneš takvog čoveka, i on i ja ne budemo imali nijedno zajedničko interesovanje, imaćemo najvažniju sponu:

Tebe.

Jer, Malena, jedina stvar koju treba da imaš da bi „sačuvala njegovu zainteresovanost“ je da budeš Ti.

Tvoj, do večnosti zainteresovan čovek,

Tata

Ovo pismo je, naravno, posvećeno mojoj jedinoj kćerci, mom Kolačiću. Želeo bih da ga posvetim i drugima.

Napisao sam ga za moju suprugu, koja hrabro drži do svog osećaja vrednosti, i čini me odgovornim da budem „ta“ vrsta čoveka.

Napisao sam ga za svaku odraslu ženu koju sam upoznao u svojoj ordinaciji i izvan nje – ženu koja nikada nije čula ovakvu poruku od svog oca.

Na kraju, napisao sam ga za generaciju dečaka koji odrastaju u ljude, koje treba podsetiti na ono što je zaista bitno – a to je da moja mala devojčica pronađe jednog pouzdanog životnog saputnika koji je sposoban da voli i koji će ovo razumeti.

Molim se za vas.


izvor: dr Kelly Flanagan - blog

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru