Okončana potraga za „Svetim gralom“

02 Apr 2014
Autor Tea
1683 pregleda

Potraga koja traje skoro 2.000 godina, konačno je završena. U maloj španskoj crkvi San Isidro u Leonu je pronađen pehar koji je, zbog toga što je bogato ukrašen oniksom, dragim kamenjem i zlatom, godinama čuvao „Sveti gral“ pred očima svih.

Okončana potraga za „Svetim gralom“

Nije čudno što je nakon toliko godina traganja za Svetim gralom nastalo mnogo legendi, priča i mitova, tako da se ne zna pouzdano da li je reč o čaši u koju je Josif iz Arimateje primio krv Isusa Hrista kada ga je skinuo sa krsta, ili se radi o čaši iz koje su Isus i apostoli pili vino na poslednjoj Tajnoj večeri. Hrišćansko tumačenje Svetog grala polazi od samog kazivanja Isusa, po kome su vino i krv Isusa, isto.

Za pehar u crkvi San Isidro, koji poslednjih 1000 godina privlači hodočasnike iz svih krajeva sveta, verovalo se da je pripadao kraljici Urake. Najnovija otkrića govore o tome da ovaj kalež čuva daleko veću svetinju. Prema dva egipatska pergamenta, otkrivena 2011. godine, u biblioteci Univerziteta A-Azhar u Kairu, ova relikvija se sedam vekova nalazila u hramu Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu, odakle su ga ukrali muslimani i dali ga hrišćanima u Egiptu.

Na bazi ovog otkrića, Margarita Tores, profesorka srednjovekovne istorije na Univerzitetu u Leonu i njen kolega istoričar umetnisti Hose Migel Ortega del Rio, su nakon trogodišenjeg istraživanja došli do zaključka da je ovaj prehar oko 1050. godine poslat na dar kralju Ferdinandu Prvom od Kastilje, jednom od najmoćnijih španskih vladara tog doba, kao znak zahvalnosti što je u vreme velike gladi poslao pomoć. Ovi istoričari tvrde da je ovaj pehar španske princeze zaista Isusov pehar.

Verujući da će im Sveti gral dati moć da zavladaju svetom, mnogi su tragali za njim. Od krstaških ratova, vitezova Okruglog stola, do samog Hitlera, za ovom "amajlijom" su žudeli svi koji su želeli neprikosnovenu vlast. Mada čarobnu moć te legende niko nije udahnuo, do sada samo u Evropi postoji više od 200 pehara za koje se tvrdi da su Sveti gral.

Postoji i legenda koja kaže da Sveti gral ne predstavlja ništa materijalno i ne podrazumeva nikakvu natprirodnu moć, već da on predstavlja čašu iz koje se “pije” reč istine.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Nedeljko, 03 Jan 2018

Vrlo zanimljiv podatak o Svetom gralu. Šta je tačno istina,bog će ga znati.Pozdrav!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru