Nobel za istraživanje matičnih ćelija

27 Nov 2012
Autor Sena
52 pregleda

Danas se u svetu  odvija preko 4000 studija kojima je glavni cilj istražiti potencijale matičnih stanica u lečenju nekih od najtežih oboljenja. Matične stanice se trenutačno upotrebljavaju za tretmane oboljenja poput raznih vrsta leukemije, a ove studije imaju nameru pronaći lek  za mnoga druga teška oboljenja.

Nobel za istraživanje matičnih ćelija
Nobelova nagrada za medicinu ove godine otišla je u ruke Japanca Shinya Yamanaka i Britanca John B. Gurdona, za njihov pionirski rad sa matičnim ćelijama.

Žiri Nobelove nagrade izjavio je da njihova otkrića na polju matičnih ćelija označavaju revoluciju u shvaćanju kako se razvijaju ćelije i organizmi.

Ovo otkriće prvenstveno je važno zbog toga što otvara mogućnosti za rano dijagnosticiranje bolesti.

Nobelove nagrade nazvane su po švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu (1833–1896) koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu. On je u svoj testament 1895. uneo želju da se osnuje Nobelov fond iz kojeg bi se dodeljivale nagrade.

Prema njegovoj želji nagrade se dodeljuju za dostignuća u fizici, hemiji, medicini, književnosti i u oblasti mira. Nobelova nagrada za ekonomiju ustanovljena je 1969. godine.

Nobelove negrade dodeljuju se od 1901. godine, a prema tradiciji, uručuju se 10. decembra, na dan smrti Nobela.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru