Liga drolja

29 Oct 2012
Autor Kewa
836 pregleda

Srednjoškolci gimnazije “Pijemont” u Kaliforniji osnovali su svojevrsnu ligu u seksu, koju su nazvali “Liga drolja” (Fantasy Slut League). Devojke su u “ligu” uglavnom regrutovane mimo svog znanja, dok su mladići morali da dokumentuju svoj seksualni angažman da bi dobili poene.

Liga drolja

Punih šest godina, koliko je trajalo ovo suludo “takmičenje” među maloletnicima, školski zvaničnici nisu imali predstavu da se među njihovim učenicima uopšte dešava bilo šta. Naravno da ni sada, posle šest godina nema mogućnosti da se uđe u trag ko je uopšte pokrenuo inicijativu i osnovao ovu “ligu”. Nakon sprovedene istrage zaključeno je da su mnogi učenici oba pola u aktivnostima “lige” učestvovali pod pritiskom ili podlegavši manipulacijama, iz želje da se uklope, pod dejstvom alkohola ili iz straha da ne naljute starije drugove.

Roditelji su o ovim zbivanjima obavešteni cirkularnim pismom, kako bi bili svesni šta se sa njihovom decom događalo i kako bi u saradnji sa školom tinejdžerima pružili podršku i naučili ih da se “međusobno odnose sa dostojanstvom i poštovanjem”. U pismu se upozorava i da događaju “ne treba umanjivati značaj, ali ga ne treba ni satanizovati”, jer i u drugim američklim srednjim školama ima sličnih pojava. Da li to znači da će to postati uobičajena stvar?

Neki roditelji su takvom akcijom škole zadovoljni, dok drugi smatraju da je trebalo da bude sprovedena prava istraga i da krivci budu kažnjeni. Škola, međutim, ne raspolaže tačnim podacima o tome ko je u aktivnostima lige učestvovao, kao organizator ili kao žrtva, niti smatra da je njen posao da u tom smislu sprovodi istragu, jer se “delatnost” lige nije odvijala na školskom zemljištu i ona za nju nije odgovorna. Jedan od roditelja, Kerol Parker, izjavila je: “To je neverovatno tužno da učenike najviše brine kako bi cela ova situacija mola uticati na njihove prijave za upis na koledž, a ne dotiče ih šta su uradili drugoj deci.”

Prema trenutno važećem zakonu u Srbiji, osoba koja napuni 14 godina može da ima seksualne odnose sa osobom koja je od nje starija, a da ta druga osoba ne bude kažnjena ukoliko je reč o dobrovoljnom pristanku na seksualne odnose. Međutim, prema mišljenju stručnjaka deca sa 14 godina nisu ni psihički ni fizički spremna za stupanje u seksualne odnose. Pored toga što se ugrožava njihov psiho-fizički razvoj, deca su često podložna raznim vidovima manipulacije, zlostavljanja i iskorišćavanja. Devojčice od 14-15 godina stupaju u odnose sa tri puta starijim muškarcima za telefonsku dopunu, za haljinicu, cipelice. Zbog nedovoljnog znanja, mogu da dođu u situaciju da obole od neke polno prenosive bolesti ili da dođe do neželjene trudnoće. Naročito je opasno ako deca postanu žrtve seksualne eksploatacije, pornografije, prostitucije ili trgovine ljudima u te svrhe. Mnogo je pokušaja koji još uvek traju da se promeni ovaj deo zakona, ali, to traje već zadnjih deset godina. Zato nije čudno sto stručnjaci procenjuju da se godišnje u Srbiji obavi između 40.000 i 80.000 prekida trudnoće, od kojih u četiri do pet odsto kod adolescentkinja.

Zakon je tu prilično kontradiktoran. Zasto bi soba mogla zakonski da daje pristanak na polne odnose, a ne i da sklopi brak svojom voljom? Uslov za sklapanje braka je navršenih 18 godina kod osobe, a sa 16 može da ga sklopi sa posebnim dozvolom suda, uz mišljenje lekarske komisije. Znači osoba ispod 16 godina nikako ne može da sklopi brak, a od 14 godina života može da daje pristanak na polne odnose. Onda vas uhvati bes kada profesor koji je imao odnos sa učenicom od 15 godina ne snosi nikakve konsekvence, jer je devojčica pristala na seks u zamenu za ocenu ili mobilni telefon. Sve u svemu, kada bi se ta granica pomerila, bar ne bi bilo bojazni da se u prvim godinama srednje škole desi nešto kao što se desilo u već pomenutoj gimnaziji.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
TEODOSIJE, 01 Mar 2020

Sodoma i Gomora a posle toga je blizu k r a j!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru