Ko je novi papa?

14 Mar 2013
Autor Mirjana
114 pregleda

13.03.2013 Vatikan: Reči Habemus papam! (Imamo papu!), koje je izgovorio francuski kardinal Jean-Louis Tauran sa balkona bazilike Sv. Petra u Vatikanu nakon što se iz dimnjaka na Sikstinskoj kapeli pojavio beli dim, označile su završetak dvodnevne konklave.

Argentinski nadbiskup Jorge Mario Bergoglio (Horhe Mario Bergoljo), novi poglavar Rimokatoličke crkve koji je izglasan u četvrtom glasanju, odabrao je crkveno ime Francisco (Frančesko ili Franjo). Vatikan je zamolio medije da novog papu ne nazivaju Francisco I (Francisco Primus), jer za tim nema potrebe dok neki sledeći papa ne uzme ime Francisco II. Prvi put nakon 13 vekova izabran je papa koji nije Evropljanin, i prvi je pripadnik jezuitskog reda na toj poziciji. 76-godišnji nadbiskup Buenos Airesa proveo je ceo svoj radni vek u Argentini, a u Vatikanu ga čeka ozbiljan posao nakon prve ostavke jednog pape nakon 600 godina.

Izbor nadbiskupa Bergoglia za novog papu bio je donekle neočekivan, iako se spekuliše da je upravo on bio glavni protivkandidat papi Benediktu na konklavi 2005. godine, ali je tada nagovestio da nije spreman za najvišu poziciju u Vatikanu.

“Znate da je dužnost ove konklave bila da vam da rimskog biskupa, i izgleda da su moji prijatelji kardinali išli na kraj sveta da ga nađu. Hvala vam na gostoprimstvu.”- rekao je u pozdravnom govoru okupljenom narodu papa Francisco na dobrom italijanskom jeziku.

Na pripremnim sastancima pre konklave kardinali su diskutovali o tome da li novi papa treba da bude sposoban menadžer koji će organizovati nefunkcionalnu birokratiju, ili pastoralna figura koja će svojom harizmom revitalizovati veru širom sveta. Kao potencijalne pape spominjani su Brazilac Scherer, veliki miljenik medija Italijan Scola i američki kardinali Timothy Dolan i Sean O'Malley.

Rezervisan i skroman, papa Francisko se ne uklapa u profil aktivnog propovednika za kojim su kardinali prvobitno tragali. Pre ulaska u sveštenstvo studirao je hemiju, a u rodnom Buenos Airesu je poznat po svom asketskom životu. Činjenice da je do pre nekoliko dana stanovao u svom stanu, sam brinuo o svojoj kuhinji i vozio se u javnim gradskim prevozom, govore da je Vatikan dobio skromnog i jednostavnog poglavara koji će biti blizak siromašnoj populaciji. Poznavaoci tvrde da i ime koje je odabrao po sv. Franji Asiškom (1181-1226), osnivaču reda Male braće - Franjevaca, ukazuje na to.

foto: Philip Pullella and Barry Moody (Reuters)

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

3 komentara

 
Marija89, 14 Mar 2013

Ne bih da ispadne da pametujem, ali samo jedna mala ispravka- kaže se "Habemus papam".

Odgovori
 
Mirjana, 14 Mar 2013

Ispravljeno. Hvala :)

Odgovori
 
Marija89, 15 Mar 2013

Nema na čemu :)

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru