Igra prestola na ničijoj zemlji

03 Aug 2014
Autor Mirjana
843 pregleda

Prošle zime, Jeremiah Heaton se igrao sa svojom ćerkom Emili, koja ga je ozbiljno pitala da li će jednog dana zaista biti princeza. Ono što je usledilo je ili beskrajna posvećenost da detetu ispuni snove, ili vešt politički manevar. Prosudite sami.

Igra prestola na ničijoj zemlji

Jeremiah se posvetio izučavanju pravnog statusa „terra nullius“ teritorija, zemljišta na našoj planeti koje ne pripada nikome. Nakon nekoliko meseci potrage našao je teritoriju od oko 2000km2 u pustinji Afrike, na pola puta između između mesta gde reka Nil prelazi u Sudan i egipatske obale duž Crvenog mora, poznatu kao Bir Tawil. Područje nije naseljeno i nalazi se pod sporom preko 100 godina, jer na njega pravo polažu i Egipat i Sudan. Ovo zemljište je jedna od poslednjih ničijih terotorija na planeti.

Kako je do sada bilo više pokušaja polaganja prava na ovu teritoriju od strane pravnih i fizičkih lica, Jeremiah je znao da mora da učini nešto više da bi stekao prednost. Zatražio je dozvolu od egipatskih vlasti i uputio se ka Bir Tawilu. Na sedmi rođendan svoje kćerke, 16. juna, Jeremiah je na zemljište Bir Tawila postavio plavu zastavu sa četiri zvezdice koju su osmislila njegova deca i proglasio se vladarom novog kraljevstva, koje je nazvao Kraljevstvo Severnog Sudana. Emili je postala princeza. Kada se vratio kući, on i njegova supruga su kupili krunu za Emili i napravili joj krevet koji liči na zamak. Od tada je oslovljavaju - Princeza Emili.

Jeremiah sada planira da ozvaniči ovo osvajanje tražeći podršku Afričke unije. Ozbiljan je u nameri da uspostavi državu i uveren je da će naići na dobrodošlicu. Namerava da zatraži formalno priznanje od afričkih naroda, prvenstveno Sudana i Egipta.

Začudo, Jeremiah je siguran da je njegovo osvajanje Bir Tawila legitimno. Podsetio je da su mnoge države, uključujući i SAD, osvajane simboličnim pobadanjem zastave. Jedina razlika je u tome što je ovo osvajanje izvedeno iz ljubavi, a ne iz ratnih pobuda, tvrdi Jeremiah.

Po rečima Sheile Carapico, profesorke međunarodnih studija na Univerzitetu Richmond, Jeremiah ipak mora da pribavi priznanje susednih zemalja i Ujedinjenih nacija da bi zaista imao vlast nad tom teritorijom. Objasnila je da ne postoji mogućnost da se danas politički legitimitet uspostavi samo postavljanjem zastave. Predstavnici ambasada Egipta u Sudana u Vašingtonu se još uvek nisu oglasili povodom ovog neobičnog događaja.

Jeremiah je uveren da je pitanje priznanja samo proceduralno i da će uskoro u svom kraljevstvu osnovati centar za poljoprivrednu proizvodnju. Nadamo se da njegovo kraljevstvo neće imati turbulentan život kao Kneževina Silend.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru