Higsova čestica

12 Jul 2012
Autor Mirjana
143 pregleda

Svedoci smo jednog od najvažnijih otkrića u istoriji fizike, Higsovog bozona ili „božije čestice“. U ranim jutarnjim satima 4. Jula 2012. godine CERN je predstavio rezultate istraživanja. Verovatno najuzbuđeniji među slušaocima u sali bio je Piter Higs, koji je pre pedeset godina predstavio prvi model Higsovog mehanizma.

Šta je zapravo Higsova čestica?

Higsova čestica

Ako uzmemo u obzir dosadašnja otkrića (koja su zamenila teoriju „atoma“ kao najmanje nedeljive materije) atom se sastoji od elektrona i jezgra, jezgro od protona i neutrona, a neutroni od kvarkova. Prema Standardnom modelu elementarne čestice se dele na leptone, kvarkove i bozone. Sva svojstva ovih čestica su uspešno objašnjena, sem mase. Jednostavno, nije postojao dokaz koji bi objasnio na koji način čestice dobijaju masu.

Po Higsovom mehanizmu pretpostavlja se da je prostor ispunjen nevidljivim poljem koje se naziva i Higsovo polje. Pojedine čestice koje se kreću kroz njega reaguju drugačije od drugih, imaju veći otpor polja i na taj način dobijaju na masi.

Veliki broj merenja u eksperimentima sudaranja dva protona dokazao je i detektovao postojanje jednog kvanta talasa. Taj kvant je primećen tokom ovih istraživanja, naziva se Higsova čestica i objašnjava kako sve materije dobijaju masu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru