Da li birate šamar istine ili poljubac laži?

29 Sep 2020
Autor Tea
811 pregleda

Da li je bolje da nas ošamari istina ili da nas poljubi laž? Koliko smo spremni da prihvatimo golu istinu? Da li je laž, makar mi mislili da je benigna i mala, zaista spas iz nekih situacija? Da li želimo i da li smo dovoljno hrabri da pogledamo u oči golu istinu? Da li istina, pa čak i „štetna” po nas, vredi više od „korisne” laži?
Kažu da gde se istina topi laž se koti, kao i da istina ne dolazi sama, već se za nju treba boriti i to pre svega suzbijanjem laži u samom sebi.
Zašto je to tako?

Da li birate šamar istine ili poljubac laži?

Prema legendi, Istina i Laž su se srele na jednom dalekom putovanju. Istina je bila veoma obazriva ali i dovoljno fina da nije mogla a da ne pozdravi Laž koja joj se veoma ljupko obratila:

O, kako divan dan.

Istina obazrivo zastade da proveri da li je to tačno, i bi tačno. Bio je zaista predivan dan. Zbog toga se upusti u razgovor kulturno:

Da, divan je dan.

Ohrabrena Laž nastavi:

Još je lepše jezero, bistro i čisto.

Istina priđe jezeru da se uveri da li je zaista tako, i bi tako:

Da, zaista je bistro i čisto.

Laž veoma mudro nastavi komunikaciju:

Voda u njemu je prijatna i topla za plivanje. Hajde da zaplivamo?

Nepoverljiva ali naivna Istina polako priđe vodi i uveri se da je voda zaista topla:

Zaista je topla, hajde da zaplivamo.

Skinule su odeću i zaplivale. Kada se Istina potpuno opustila u prijatnoj vodi, Laž je hitro doplivala do obale, obukla njeno odelo i otrčala do naroda. Zbunjena ali ljuta, doplivavši do obale Istina nije htela da obuče jedino odelo koje je ležalo na obali, odelo Laži, već je i sama pohrlila do naroda da im objasni. Videvši je golu, svi su pokrili rukama oči i pobegli, a ona se zbunjeno zapitala:

„Da li je moguće da će ovaj svet radije prihvatiti laž u odelu istine, nego mene ovakvu, golu Istinu?”

Iako se od tada čini da je istina postala nekakva „bolest” koje se svi boje pa je vešto izbegavaju, možda odgovor ipak treba potražiti u poznatoj izreci:

Sve istine su lako shvatljive nakon što budu otkrivene. Ključ je u tome da ih treba otkriti! – Galileo Galilej.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru