Cortex 3D, novina u imobilizaciji preloma

27 Aug 2013
246 pregleda

Za nekoliko godina, koliko će verovatno biti potrebno da Cortex od prototipa zaživi u praksi, reći ćemo zbogom teškim i nepraktičnim gipsanim imobilizacijama.

Jake Evill, diplomac Wellington univerziteta je osmislio nešto sasvim drugačije! Cortex 3D je lagan, prozračan, vodootporan i dovoljno tanak da stane ispod rukava svake košulje. Po zamisli ovog mladog inovatora, pacijent bi u ordinaciji snimio slomljenu kost ekstremiteta rendgenom, a one unutar tela 3D skenerom. Potom bi softver odredio idealne mere za svakog pacijenta i povredu pojedinačno, i napravio 3D model Cortexa sa gušćom strukturom oko mesta preloma.

Delovi napravljeni od čvrstih poliamidnih jedinjenja bi se tad spojili tehnikom 3D štampe, za šta je potrebno oko 3 sata. Po rečima dizajnera ovo nije dug period, jer kod klasičnog gipsa postavljanje traje desetak minuta, ali se sama struktura formira naredna 24-72 sata, i u tom periodu može doći do nepovoljne deformacije ili oštećenja gipsa. Kod Cortexa „rad“ materijala nije moguć, te je cela struktura odmah nakon postavljanja izuzetno čvrsta, fiksna i nepodložna deformacijama. Sa napretkom tehnike 3D štampe, tvrdi dizajnerski tim, i period formiranja Cortexa će biti daleko kraći.

Ukoliko ovaj model zaživi u praksi, komfor koji će biti dostupan pacijentima prinuđenim da nakon komplikovanih operacija dugo nose imobilizaciju je daleko veći. Odlična ventilacija koju ovaj dizajn nudi sprečiće iritaciju i infekcije, a veliko olakšanje predstavlja i vodootpornost materijala što obezbeđuje neometano održavanje lične higijene. Koliki značaj ovaj izum može imati za čovečanstvo govori i podatak da će u razvijenim zemljama, statistički govoreći, svaki čovek tokom života imati dve povrede koje zahtevaju imobilizaciju.

Više stručnih podataka o Cortex 3D sistemu možete naći na web stranici Jakea Evilla, čiji dizajn uveliko testiraju velike ortopedske klinike u SAD. Bez sumnje, finalni proizvod će biti istorijski uspeh udruženih znanja ortopeda i stručnjaka za industrijski dizajn.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru