Boginja pravde ne stanuje u Palati pravde?

19 Nov 2012
Autor Tea
3254 pregleda
Boginja pravde ne stanuje u Palati pravde?

Justicija, po rimskoj mitologiji boginja pravde i pravednosti, predstavljena je kao časna žena vezanih očiju, sa mačem i terazijama u rukama - što su bili simboli nepristrasnosti i tačno odvagane krivice i nevinosti.

Postoje li pravda i pravo u realnom životu? Pobeđuje li uvek onaj ko je u pravu i na čijoj je strani pravda? Zbog čega Justicija ima taj povez preko očiju? Da li se mač u njenoj ruci nekad tumači  kao drevna zapovest da je istina uvek na strani jačeg?

U Beogradu se u više navrata dešavalo da jedan stan u izgradnji bude prodat više puta. Prevareni građani se životom bore za ono zašta su izdvojili poslednji dinar a firme koje su zidale ili prodavale nepokretnosti, na volšeban način bivaju zaboravljene pred sudom. Gde nestadoše ti hohštapleri?

Dugih 15 godina je trajalo suđenje na koje porodica Matić nije bila pozivana, a onda, umesto poziva za suđenje, na njihova vrata je jednog dana stigla sudska presuda o iseljenju, protiv koje nisu mogli ništa da urade.

Matići tvrde da su stan legalno kupili 1999. godine i da su za njega "Inžinjering prometu", dok je stan bio u sivoj gradnji, platili 72.000 maraka a kasnije u njega uložili još 16.000 maraka. "Inžinjering promet" je za firmu "Pobeda", koja je bila graditelj stanova, izvodio zanatske radove te je na osnovu toga u kompezaciji dobio četiri stana, od kojih je jedan Matićev. Isti stan je po ceni od 24.ooo maraka kupila advokat Milica Đurković pre početka gradnje 1990. godine od SZ „Pobeda”, a isplatila ga dve godine kasnije.

U međuvremenu "Pobeda " i "Inžinjering promet" su otišli u stečaj a suđenje se posle dugih 15 godina završilo na štetu porodice Matić.

"Porodica je iseljena na osnovu sudske odluke u okolnostima koje ponekad, kao u ovom slučaju, na žalost odvajaju i razlikuju pravo od pravde", rekao je zaštitnik građana Saša Janković. Iako paragrafi koji obavezuju sud i druge državne organe nisu na strani iseljenih, zaštitnik građana ističe da pravo nije uvek savršeno skrojeno po meri pravde.

Porodica Matić je trenutno smeštena u hotelu MUP-a na Bežanijskoj kosi. Sa razlogom se pitaju, šta će biti sa njima kada se slegne prašina i mediji na njih zaborave. A šta će biti i sa svim onim porodicama čija su suđenja u toku i nad kojima će takođe biti izvršena nepravda po slovu zakona? Da li je ovaj hotel dovoljno veliki da smesti i sve njih koje čeka ista ovakva sudbina?

Justicijina statua danas krasi holove i sudnice širom sveta. Nadajmo se da će se u našoj Palati pravde naći krivci za uništen život ovih porodica, da će bar u sudnici i bar pred sudijama biti ostvarljiva jednakost glava nejednakih, bogatih i siromašnih, bahatih i uniženih kao i da će naše sudije gledati Justiciju dok donose presudu znajući da i ona gleda u njih.

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru