Zanimljiva matematika - π

Autor Nauka i tehnologija

gost autor: Branislav

Svi smo čuli za broj π (pi), iracionalan broj sa beskonačno mnogo decimala koje se ne ponavljaju, a približna vrednost u praksi mu je 3.14. Trenutno je izračunato oko 10 triliona decimala, a evo interesantnog načina da nađete približnu vrednost pomoću jednostavnog eksperimenta.

Za eksperiment je potrebna ravna površina i gomila šibica ili igala. Šibice prebrojte pre početka eksperimenta. Na površini nacrtajte prave paralelne linije koje su jedna od druge udaljene dve dužine šibice, a onda sve šibice samo nasumično razbacajte po toj površini. Sada treba prebrojati koliko ima šibica koje dodiruju linije, a količnik ukupnog broja šibica i tog broja je tražena vrednost, koja teži broju π.

Dobijanje broja se zasniva na verovatnoći da šibica padne na liniju, zato se nikada ne može dobiti tačna vrednost, kao ni pri merenju bilo čega. Što više šibica je u igri, rezultat ce sve više težiti π.

Problem u osnovnoj formi je postavio Georges-Louis Leclerc, Comte de Buffon, matematičar i kosmolog iz 18. veka.

One koje zanima kako to izgleda kroz formule, mogu da pogledaju na ovom linku.

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Smatrao sam dužnošću i srećom da sebe i druge čuvam od grijeha. I sebe, uzalud je kriti. Grješne misli su kao vjetar, tko će ih zaustaviti? I ne mislim da je to veliko zlo. U čemu je pobožnost, ako nema iskušenja koja se savladavaju?

Mehmed Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |