Matematički zadaci za osnovnu školu koji su šokirali javnost

Autor AktuelnostiSvet

Domaći zadaci koji su koristili tematike ubijanja i bičevanja robova izazvali su pravu pometnju u njujorškoj javnosti.

Krajem februara ove godine, učitelji u 4. razredu 59. Javne škole u Njujorku, zatražili su od đaka da napišu za domaći zadatak pitanja koja mešaju matematiku i druge društvene predmete.

Jedno od pitanja je uključivalo brod sa 3799 robova. "Jednog dana su robovi preuzeli brod i tom prilikom je poginulo 1897 robova. Koliko ih je preživelo?".

Drugo pitanje je išlo sa pretpostavkom da je rob bičevan 5 puta dnevno, a deca su trebala da izračunaju koliko puta rob bude bičevan tokom meseca, ako mesec ima 31 dan.

Zadatke koje je dobila cela generacije đaka ove škole, roditelji su ocenili kao rasističke. Odeljenje za obrazovanje grada Njujorka je ovu situaciju ocenilo kao "očigledno neprihvatljivu". Gradonačelnik je već razgovarao sa direktorkom škole i ona je izjavila da su već preduzeti koraci za kažnjavanje dva nastavnika.

Sličan slučaj zabeležen je prošle godine u Džordžiji sa pitanjem "Drvo pomorandže ima 56 plodova. Ako 7 robova beru pomorandže, koliko će svaki da ubere?".

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

U današnjem svetu, koji je carstvo iluzija, željno grabimo za osloncima i temeljima. Ali nema drugih, sem poštenog postupanja, i strogog isključenja svake neiskrenosti i obmane. Ma kakve igre da drugi igraju s nama, mi sami sa sobom ne treba nikakvu igru da igramo; sami pred sobom moramo ostajati najpošteniji i najistinitiji.

Ralf Valdo Emerson

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |