"UnderГрад" - Misterije Beograda

Autor AktuelnostiUmetnost

Grad u kome su se ozbiljno združile istorija i priroda, u svojoj uzbudljivoj podzemnoj topografiji čuva milion tajni onih koji su ga uništavali, gradili i naseljavali. Izložba fotografija o misterioznom životu podzemnog Beograda od sutra je u kući kralja Petra.

U okviru projekta  „UnderГрад“, Centar za urbani razvoj sprovodi istraživanje, dokumentovanje i prezentaciju podzemnih prostora koji se nalaze na teritoriji Beograda. Sa ciljem zaštite kulturne baštine, kao krajnji rezultat ovog projekta će biti stvorena baza podataka o podzemnim prolazima, lagumima i pećinama koje bi nakon rekonstrukcije mogle da se uvrste u ukupnu kulturnu ponudu Beograda.  

Izložba fotografija „Urbani Beograd“ autora Vladimira Martinovića predstavlja jedan deo misterioznog sveta podzemnog Beograda. U potrazi za smislom proteklog vremena autor Vladimir Martinović je provlačenjem i puzanjem kroz uske lagume i trošne zidove napuštenih postrojenja sačuvao vizuelni zapis objekata koji, ukoliko se ne rekonstuišu, uskoro više možda neće postojati.       

Kuća okružena padinama nekadašnjih Topčiderskih vinograda u kojoj je živeo Kralj Petar I Kradjorđević (ulica Vase Pelagića br.40), će sutra otvoriti vrata za sve one koji žele da vide fotografije na kojima se nalaze stari proizvodni pogoni, magacini, stambeni i ugostiteljski objekti, koji svedoče o periodu dinamične transformacije prestonice.

Gosti na otvaranju izložbe će biti koautori knjige “Beograd ispod Beograda”, dr Vidoje Golubović sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu i Zoran Nikolić, novinar Večernjih novosti.

Ulaz je slobodan.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Ko zna da ne zna, najviši je; ko misli da zna ograničen je. Ko poznaje svoju ograničenost, nema granica.

Lao Tzu

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |