Telefon za robijaše

Sa težinom od samo 18 gr, kućištem od plastike na koje ne reaguju detektori metala i veličinom manjom od upaljača, Long CZ je pored titule najmanjeg telefona na svetu dobio i neslavni nadimak - „zatvorski telefon”.

I pored strogih kontrola čak i u najčuvanijim zatvorima širom sveta završi veliki broj zabranjenih predmeta. Neke od njih uspeju da unesu posetioci, dok se većina pribavlja preko veza sa čuvarima ili preko interne berze koja postoji u svakom zatvoru. Jedan od najneverovatnijih, a dokumentovanih načina doturanja nedozvoljenih predmeta, bio je lukom i strelom kroz prozor zatvorske ćelije. Mnogo češće predmeti se prebacuju preko zatvorskih zidina na dogovorene lokacije, odakle ih zatvorenici uzimaju tokom rada ili rekreacije.

Za ljude odsečene od svojih porodica i prijatelja, kao i one koji imaju potrebu da i iz zatvora kontrolišu poslovanje svojih kriminalnih grupa, telefon je najvažnija zatvorska potrepština. Njegova cena, ukoliko se kupuje od drugih zatvorenika, dostiže astronomske cifre čak i za najosnovnije modele. Ova kupovina nosi mnogo rizika. Ukoliko ga čuvari pronađu tokom kontrola, ulaganje propada. Pored problema skrivanja, u zatvorskim uslovima je izazov i punjenje telefona koje se obično izvodi preko modifikovanih kablova električnih aparata za brijanje koji su u velikom broju zatvora na svetu dozvoljeni.

Kako je skrivanje telefona u zidovima ćelija sistem sa kojim su čuvari odavno upoznati, a i dosta nebezbedno ako se uzme u obzir okruženje negadljivo na krađe, dimenzije Long CZ-a su prosto idealne za čuvanje telefona na sigurnijim lokacijama poput unutrašnjosti đona od patike ili šavova na odeći. Problem punjenja donekle otklanja baterija, koja zbog skromnih performansi aparata traje celu večnost, pa ga je dovoljno puniti jednom nedeljno.

Kineska kompanija koja proizvodi malog „robijaša” ima pune ruke posla. Uz skromnu cenu od samo 20$ Long CZ je našao svoje nezasito tržište kod onih koji ne traže ni moćne performanse ni privlačan dizajn, već samo način da prevaziđu ograničenja koja su im nametnuli lični životni promašaji.

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

U samom središtu tvog srca postoji jedna bežična stanica. U onoj meri u kojoj ona prima poruke o lepoti, nadi, radosti, hrabrosti, veličini i snazi, od nekog muškarca ili žene i od beskonačnog Boga, toliko si i ti mlad. Kada sve žice padnu i samo središte tvog srca prekriju sneg pesimizma i led cinizma, onda si zaista ostario i neka se Bog smiluje tvojoj duši.

Džo Viler

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |