Mara Salvatrucha

Autor Svet

Ubojstva, ucjene, trgovina  drogom, ljudima i oružjem, alkohol, prostitucija, nasilje, podzemlje…i banda nad bandama -  Mara Salvatrucha (poznata i kao MS-13, Mara ili MS). Nastala je u Los Angelesu sedamdesetih godina iz potrebe imigranata iz Salvadora da se obrane od lokalnih uličnih bandi. Isprva su članovi bili isključivo Hispanjolci, no u današnje vrijeme mogu joj pristupiti i pripadnici drugih nacija.

Poznati su kao jako raštrkana ekipa jer drže kvartove na području čak 33 države u SAD-u, zatim u Središnjoj Americi, a postoje i dokazi o djelovanju na europskom kontinentu. Sumnja se na povezanost bande i Al Qaide na poslovima ilegalnog ulaska terorista u SAD. Gradovi SAD-a gdje su najviše koncentrirani su Los Angeles, Miami i Washington.

Mara ima oko 100.000 članova, što ju čini najbrojnijom među svim bandama a ujedno slovi i za najbolje organiziranu kriminalnu skupinu. Samo obilježje im je Đavolja glava koja naopako okrenuta izgleda kao slovo M.

Ovu hladnokrvnu i iznimno opasnu bandu karakteriziraju obilježja kao što su bijele košulje, tetovaže po čitavom tijelu i naizgled besmisleno mahanje rukama, pomoću čega se zapravo sporazumijevaju tajnim znakovima kao Devil's head ili Devil Horns u kojem su prsti posloženi tako da formiraju slovo M. Stalno mijenjanje signala i boja omogućava im da se skrivaju od vlasti.

Ritual inicijacije je veoma surov. Novajlija se na 13 sekunda izlaže bjesomučnom batinanju desetorice članova, te bi nakon tog uvodnog dijela u pristupanje bandi slijedio i onaj drugi, još suroviji – dobijali bi zadatak da nekoga ubiju.  Osoba koja bi uspješno prošla obe faze smatrana je konačno i članom, a kao potvrda tome je tetoviranje njihovih specifičnih obilježja.

Članstvo u bandi je doživotno. Jednom kada pristupite ekipi, izaći možete samo "nogama naprijed".

Vjerodostojnost  bandi i poslušnost su najvažnija pravila, u protivnom će se ostatak članstva svojski potruditi zagorčati život izdajniku, a veoma često kršenje pravila se kažnjava i smrću. Jedan od najokrutnijih primjera je izbadanje na smrt trudne 17-godišnjakinje koja je odlučila ispričati policiji sve tajne MS-a. Njezino ubojstvo morali su počiniti njeni prijatelji kako bi vidjeli što ih čeka ako ne budu poslušni. Tko donosi glavnu riječ i tako bolesne i okrutne odluke u MS-u nitko ne želi reći. Radi li se o jednoj ili više osoba, policija može samo nagađati.

Odanost poticana strahom od smrti članove Mara Salvatruche čini ih jakim borcima i nikakvi napori policije nisu onemogućili njihovo djelovanje. Članovi Salvatruche jednako su aktivni i iza rešetaka. U Hondurasu dovoljno je da nekim "znakom" odajete svoju pripadnost ovoj bandi da u zatvoru završite i do devet godina, a oni kojima se dokaže ozbiljnija pozicija u hijerarhiji prijeti dvadesetak godina iza rešetaka.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Moje greške su moj život.

Samuel Beckett

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |