Strah i ludost 2053 nuklearnih eksplozija

Autor AktuelnostiSvet

Sa ciljem da animacijom jasno i precizno informiše ljude iz celog sveta bez obzira na govorno područje, japanski umetnik, Isao Hašimoto je uradio serijal radova o nuklearnom oružju i zastrašujućem scenariju koji se jasno vidi pogledom na kartu sveta. 

Svetska pažnja je ovih dana uperena na Severnu Koreju, koja je zapretila da će iskoristiti pravo da izvede preventivni nuklearni napad protiv bilo koga ko je napadne, podižući tako ratobornu retoriku protiv neprijateljskih zemalja.

Ako analiziramo istoriju čovečanstva najveće razorne moći, posebno ako se osvrnemo na podatak da su samo 2 nuklearne eksplozije ikada detonirane, i pogledamo mapu sveta gde su tačke koje su bile pogođene, shvatićemo sav strah zbog ludosti nuklearnog oružja.

Isao je napravio petnaestominutnu animaciju u kojoj je jasno na svim jezicima pokazao na mapi sveta mesta koja su pogodile 2053 nuklearne eksplozije u periodu od 1945. do 1998. godine. Počevši od projekta Menhent Triniti test a zaključno sa pakistanskim nuklearnim testovima, ova animacija dodatno ukazuje na izuzetno veliku globalnu opasnost koja preti ukoliko  Severna Koreja, uprkos apelu Ujedinjenih nacija, izvede i četvrto nuklearno probno dejstvo.

Animacija, prateći vremensku razliku eksplozija po podacima, počinje sporo, a zvuci i boje prikazuju vremenski eksplozije sve brže u kasnijim minutima, da bi kada se primakne najviše našem trenutku postalo evidentno koliko je mali deo zemlje zaobišla nuklearna histerija, pa se ekspolozije sve brže nižu jedna za drugom. Očigledno je potrebno veoma malo da jedna zemlja, makar i u samoodbrani dovede u pitanje međunarodni mir i bezbednost a ceo svet gurne u haos.

Simbolično, animacija u kojoj metronom otkucava mesece u sekundi nuklearnih proba na zemlji, Hašimoto je ovaj rad nazvao „2053”. Da li nam ovaj metronom trenutno otkucava poslednje sekunde, ili će se naći razuman način da se svetsko ludilo sile i nuklearne pretnje konačno zaustavi?

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Svi mi imamo dovoljno snage da podnosimo tuđe nesreće.

Samuel Beckett

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |