SAD odbile da potpišu svjetski sporazum o internetu

Autor Aktuelnosti

Dubai 15.12.2012: UN-ova Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) organizirala je 12-dnevnu konferenciju kako bi se doneo novi sporazum o komunikacijama koji je zadnji put bio menjan prije 24 godine. Svetski sporazum o nadzoru interneta, to jest da sve države dobiju jednaka prava na upravljanje internetom, dio zapadnih zemalja predvođenih Sjedinjenim Državama je odbacio.

Dokument  koji  je trebao biti potpisan, pomogao bi zemljama da sarađuju u borbi protiv spama i prošire pristup web-u, no SAD insistiraju da ne mogu sve zemlje imati jednaka prava u razvoju interneta.

Mnogi izaslanici na skupu usprotivili su se tome da američka vlada odlučuje koje će tijelo regulirati internetski sistem adresa. SAD uživa takvu povlasticu kao nasljednik Arpaneta- preteče interneta.

Amerikanci tvrde da bi uplitanje drugih moglo poremetiti rad velikih pretraživača i mreža kao što su Google i Facebook. Američko stajalište poduprli su pioniri weba i upozorili da bi promjene mogle "destabilizirati sustav".

Rusija, Kina, Saudijska Arabija, Alžir i Sudan zauzimaju se za to da sve vlade dobiju jednaka prava na upravljanje internetom, jer smatraju da upravljanje domaćim internetskim adresama treba da bude u rukama domaće administracije, no njihovi su zahtjevi ipak u konačnici odbačeni, piše BBC.

"Internet je svijetu pružio nezamislivu gospodarsku i društvenu korist zadnje 24 godine", rekao je u četvrtak navečer Terry Kramer, američki izaslanik na Svjetskoj konferenciji o međunarodnim telekomunikacijama (WCIT) u organizaciji Ujedinjenih naroda.

"Teška srca i s osjećajem propuštene prilike SAD mora priopćiti da ne može potpisati sporazum u ovakvu obliku", rekao je Terry Kramer.

Tako su SAD  i u ovoj sferi pokazale kakvu demokratiju preferiraju- onu u kojoj se oni bespogovorno slušaju.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Postalo mi je jasno kako čovjek umire, i vidio sam da nije teško. Ni lako. Nije ništa. Samo se sve manje živi, sve manje se jest, sve manje se misli, i osjeća, i zna, bogato životno kolanje presušuje, i ostaje tanki končić nesigurne svijesti, sve siromašniji, sve beznačajniji. I onda se ne desi ništa, ne bude ništa, bude ništa. I ništa, svejedno.

Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |