Animirana adaptacija poeme „Plava ptica” Čarlsa Bukovskog

Autor FilmKulturaKnjiževnostNaš izbor

U antologiji poezije Čarlsa Bukovskog Poslednja noć pesama na zemlji, objavljenoj 1992. godine, našla se i poznata poema „Plava ptica”, duboka meditacija o poznatoj ljudskoj potrebi da ono najnežnije i najvrednije sačuva duboko u sebi.

Studentkinja Škole umetnosti Univerziteta Kembridž Monika Umba oživela je magiju „Ptice” kroz neobično dirljivu animaciju ove poeme slavnog pesnika.

Dok je među svetom, čovek hoda sa pticom u kavezu smeštenom u grudima, zaštićenom od drugih ljudi pod teškim kaputom. Tek kada ostane sam u svom domu, on pokazuje svoju naklonost i ljubav prema maloj dragocenosti koju čuva od svih.

PLAVA PTICA

Ima jedna plava ptica u mom srcu koja
želi da izađe
ali sam ja isuviše opasan za nju,
kažem joj, ostani unutra, neću da te bilo ko vidi.

Ima jedna plava ptica u mom srcu koja
želi da izađe
ali ja je nalivam viskijem i udišem dim od cigareta
tako da kurve i barmeni i bakalini
nikad ne saznaju
da je
unutra.

Ima jedna plava ptica u mom srcu koja
želi da izađe
ali sam ja isuviše opasan za nju,
kažem joj,
miruj, je l’ hoćeš nešto da zabrljaš?
hoćeš da zajebeš stvar?
hoćeš da mi upropastiš prodaju knjiga u Evropi?

Ima jedna plava ptica u mom srcu koja
želi da izađe
ali sam ja pametan čovek, pustim je napolje
samo ponekad noću
kad svi živi spavaju.
kažem joj, znam da si tu,
i zato ne budi tužna.
Onda je vratim nazad,
ali ona pomalo pevuši unutra,
 nisam je baš pustio da umre
i onda tako spavamo
zajedno,
sa našim
tajnim paktom
i sve je to dovoljno lepo da
bi čovek mogao
da zaplače, ali ja ne plačem,
a vi?

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Od svih razornih oružja koje je čovek bio u stanju da izmisli, najstrašnije i najmoćnije bila je reč. Bodeži i koplja ostavljali su tragove krvi, strele su se mogle videti i iz daljine. Otrovi su takođe na kraju otkrivani gubeći tako svoje ubojito dejstvo. Ali reč je uspela da uništava bez tragova.

Paulo Koeljo

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |