Skijaški hotel budućnosti

Futuristički hotel The North Slope (Severna padina) je zasad samo idejni projekat arhitekte Michael Jantzen-a. Pripada Eco friendly programu a osmišljen je tako da ga energetski napaju sunce i vetar.

Za njegovu izgradnju bi se koristili najpogodniji održivi građevinski materijali koji se mogu naći na tržištu. Bio bi snabdeven je velikim i fleksibilnim foto ćelijama i turbinama koje bi akumulirale sunčevu energiju i energiju vetra, a koje bi se koristile za većinu električnih potreba objekta.

Hotel sadrži 95 luksuzno opremljenih soba sa prozorima sa "pametnom ventilacijom" za propuštanje svežeg vazduha i posebnim senčenjem koji bi obezbeđivali prijatnu temperaturu tokom cele godine.

Specifičnosti ovog hotela su neobičan oblik i ski staza koja vodi od njegovog vrha do podnožja objekta odakle bi gosti liftom ponovo dolazili do vrha gde bi bio smešten bar, u kome bi pre spusta mogli da popiju neki osvežavajući napitak ili jednostavno uživaju u pogledu.

Skijanje bi bilo moguće i kada nema snega, jer bi staza bila obložena specijalnom skijaškom podlogom. Bila bi opremljena i kanalima za sakupljanje kišnice i snega u vreme topljenja, a ta voda bi se koristila za potrebe hotela.

Planirane su i mnoge druge pogodnosti za goste koje bi se nalazile u samom hotelu i u njegovoj neposrednoj blizini a koje bi takođe bile u duhu Eco friendly programa. Sam autor kaže da je želeo da pokaže da i najluksuzniji objekti mogu biti izgrađeni na prijateljski način prema planeti.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Onaj ko se plaši smrti, strahuje da će biti lišen osjećanja ili da će dobiti osjećanja druge vrste. U prvom slučaju neće imati više nikakvih bolova, a u drugom, bit će na drugi način zadahnut dušom i neće prestati njegov život.

Marko Aurelije

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |