Pećinske žene i metroseksualci

Pećinske žene i metroseksualci

“Subota je dan kada se kupaju muževi koji vole svoje žene” - bajat vic.

Do pre nekoliko godina, uredni muškarci su svom izgledu svakog  jutra poklanjali tek onoliko pažnje koliko im je bilo potrebno da se istuširaju i obriju. Neuredni o tome apsolutno nisu vodili računa.

Retko su koristili sapun smatrajući da je sasvim u redu da se takvi pojave u javnosti a neshvatajući da takvim ponašanjem samo pokazuju da ne poštuju ni sebe, ni "sapatnike" u autobusu, a još manje ženski rod.

Reč higijena je potekla od imena grčke boginje zdravlja Higije, koju su antički umetnici veoma često prikazivali kao mladu ženu koja u ruci drži zmiju i zdelu sa vodom. Higija je  simbol zdravlja i higijene.

U istoriji čovečanstva, postojali su periodi kada se vodilo računa o higijeni (još se od Sparte, antičke Grčke, starog Rima i Egipta zna za parna kupatila u kojima su se koristile kupke i negovalo telo) ali i period kada se smatralo da je kupanje veoma štetno po zdravlje. Tako na primer, verujući da će se razboleti ako se bude okupao, Luj XIV. je ovo životno zadovoljstvo obavio navodno dva puta u životu. Smrad koji se u njegovom prisustvu osećao i  na koji se žalila njegova ljubavnica, sluge su pokušavale da ublaže teškim parfemima i čestim menjanjem košulja.

Danas je stvar dosta drugačija. Muškarci su rešili da se dopadnu drugima, ali i sebi samima. Nega postaje sastavni deo svakodnevne higijene. Prosečan muškarac sada svom izgledu posvećuje najmanje deset do dvadeset minuta svakog jutra. Više nije reč samo o brijanju na brzinu ili da se ON istušira, naparfemiše i da je spreman za izlazak. Odavno je u svetu "IN" da muškarci redovno posećuju kozmetičke salone, temeljno čiste kožu lica sredstvima namenjenim nezi muške kože. Uostalom, nema tog svetski poznatog i popularnog muškarca koji javno ne govori o sredstvima za negu svog lica, tela, ili kose.

Dok se kod nas ozbiljno polemiše o tome da li je muškarac manje muškarac ako previše neguje svoje lice i telo, depilacija muškaraca u svetu postaje sve češća a kozmetički saloni prepuni mladih, ali i starijih džentlmena, koji svom fizičkom izgledu posvećuju dosta pažnje. Stručnjaci navode da su najčešći razlozi odstranjivanja malja sa muškog tela: lična higijena, estetika, lečenje kompleksa “tapiserije” na grudima i prijatniji polni odnos.

Kako na području na kome živimo je sve ovo i dalje tabu tema protkana raznim predrasudama, mnogi naši muškarci kategorično odbijaju ovakav vid nege, smatrajući da to čine samo feminizirani.

Ima i onih koji prilično stidljivo i uz čvrsto smišljen razlog, počinju da prihvataju parolu: "Ako želite da budete u trendu, dragi muškarci morate znati da je prošlo vreme muškaraca – vukodlaka."

Počeli su brijanjem pazuha uz opravdanje, da se ne osećaju čisto već 15 minuta nakon tuširanja. Oni koji su to uradili na grudima ili ledjima, često će kao opravdanje uzeti rekreativno bavljenje sportom (poznato je da sportisti depiliraju svoje telo iz praktičnih razloga i da o tome niko ne polemiše).  Malo je onih koji će javno priznati da to čine kako bi bili u trendu tj. iz estetskih razloga.

Da li će muška depilacija u budućnosti postati sastavni deo higijene ili će se na to zaboraviti kad više ne bude "IN", ostaje da se vidi.

Nasuprot ovome žene, koje do skora nismo mogli da zamislimo maljave po nogama i sa "šiškama" pod pazuhom, čini se da kreću u suprotnu akciju. Nedavno smo u svim novinama mogli da vidimo naslove: "Pobednica Evrovizije 2012. se ne depilira!" ili  "Šveđanke zbog Lorin ne briju pazuhe!" Da li je sve ovo, kako naslov pobedničke pesme kaže, samo "Euforija" ili paradoksalno žene započinju trend negovanja malja ispod pazuha u istom trenutku kada muškarci pokušavaju da se izbore za pravo na telo bez dlaka - vreme će pokazati.

Sve u svemu, dlakava revolucija oba pola je na vidiku.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

6 komentara

 •  
  mikolas
  28 August 2012

  Nisam svetski poznat,ne želim da budem IN, i ne usmeravam svoj život prema svetskim trendovima. Želim da budem vukodlak i da izgledam muški, jer se tako osećam bolje i sexualnije. Higijenu održavam prvenstveno zbog sebe. I ne smatram da cela planeta treba da liči na HOLLYWOOD!

  Odgovori
 •  
  Štef
  28 August 2012

  Ne vidim razloga držati se stereotipa koji nisu potkrepljeni činjenicama i argumentima. Držim do higijene i urednosti prvenstveno radi sebe jer se tako osjećam bolje i ugodnije, a i zbog partnerice. Ako njoj nešto smeta, nije mi problem to riješiti, radi obostranog zadovoljstva. Ne smatram se zbog toga metroseksualcem. Međutim, mislim da nema potrebe za odlaskom u kozmetički salon. Sva potrebna njega može se dovoljno učinkovito odraditi i kod kuće.

  Odgovori
 •  
  Sandra
  28 August 2012

  Iz ženske perspektive mogu reći da je kudikamo podnošljivije otkako muškarci ne smatraju "miris" svog znoja muževnim.Sama depilacija muškaraca mi ne smeta, ali bi mi smetalo da taj isti muškarac liježe u krevet s maskama od krastavaca, meda i drugih prirodnih ili neprirodnih pripravaka.

  Odgovori
 •  
  tri_praseta
  29 August 2012

  eto i boginja higijene drzhi zmiju u rukama (zar ti to ne gowori nishta)...weliki umetnik mikelandjelo takodje se nikad nije kup`o, pa je o5 uspeo da izwaja (iskleshe) dawida, bez da kamen pukne na pola od smrada koji je shirio oko sebe... opshte poznato da su prasitji jako chiste zhiwotinje te se qpamo swakog 17-og u mesetzu ako taj dan padne chetwrtak. shto se tiche depilatzije to jes brijanja, bradu swaki 7-i dan, ali brkowe nikad (jer mushko bez brkowa je k`o zheMsko), a dlake na odredjenim delowima tela obawezno, jer ti odredjeni delowi tela izgledaju wetje kad su obrijani (posechesh shiblje oko hrasta i on izgleda wetji)... dlakawe zhene su wetj odwratne :D

  Odgovori
  •  
   Ana
   29 August 2012

   Dlakave žene su nam svima odvratne a muškarac vukodlak je skroz ok? I jedne i druge je priroda obdarila :)

   Odgovori
   •  
    tri_praseta
    29 August 2012

    tako je ana, swaka ti k`o u wladike (ne prepoznajem sarkazam u twom postu):D

    Odgovori

Preporučujemo

Poslednji kvizovi

Poslednji postovi

Arhiva članaka

<
2017
>
<
Januar
>
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Poslednji komentari

Misao dana

Uvek ću se truditi da sačuvam to malo što imam, jer sam premalen da zagrlim ceo svet i dobijem sve što želim.

“Alhemičar” Paulo Coelho

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru