Osvajanje zaleđenog vodopada

Autor SportLjudi i događajiOstali sportovi

Adrenalinski zavisnici ne prestaju da nas zadivljuju svojim pomalo suludim idejama i poduhvatima.

Članovi međunarodnog tima Britanac Tim Emet, Kanađanin Rafael Slavinski i Slovenac Klemen Premrl osvojili su zaleđeni vodopad Helmken u Britanskoj Kolumbiji (Kanada) visok 137m, koji je jedan od najtežih, najstrmijih i najopasnijih ledenih uspona na svetu, zbog čega ga zovu još i “Wolverine” (Žderavac).

Ono što ovaj uspon čini vrlo opasnim nije samo njegova visina, niske temperature, ledenice dugačke po 2m, već i procena čvrstine leda, koja može da bude loša, kao i 40m duboka provalija koja se nalazi u sredini samog podnožja vodopada.

Uprkos svim opasnostima koje vrebaju, Tim Emet se već tri godine penje na vodopad Helmken, opčinjen njegovom lepotom. Ove godine se članovima ekipe pridružio i kanadski fotograf Viktor Skupinski, koji je kamerom ovekovečio ovaj poduhvat. Mnogi penjači i ljubitelji ekstremnih sportova tvrde da je osvajanje ovog vodopada okovanog ledom pravi podvig i da je ovo mesto zaista posebno.

Foto: raphaelslawinski.blogspot.com

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Svuda u svetu, a naročito valjda u ovim balkanskim zemljama, možete na dva načina da se odbranite i održite u struji života i da ljude prisilite da vas poštuju i - poštede. Prvi je da steknete toliko novca i sigurnih dobara da vam niko ne sme i ne može ništa. Drugi je da pokažete takvu ravnodušnost prema novcu, vlasti i svakom društvenom sjaju i uspehu da vam opet - ne može niko ništa.

Ivo Andrić

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |