Obaveštajne službe (V) - ISI

Autor FeljtoniObaveštajne službe

Vera, Disciplina, Jedinstvo i Istina, 4 učenja Islama su osnova svih delatnosti i ponašanja pripadnika Direkcije za među-agencijsku razmenu podataka (poznatije kao Inter-Service Intelligence, ili jednostavno ISI ) glavne obaveštajne agencije Islamske Republike Pakistan i najjače obaveštajne službe islamskog sveta.

Nakon sticanja nezavisnosti Pakistana, 1947. god. formirane su dve obaveštajne službe u toj zemlji, Obaveštajni Biro (Intelligence Bureau – IB) i Vojna Obaveštajna (Military Intelligence - MI). Međutim, tokom Indo-Pakistanskog rata, pokazalo se da te dve službe svojim međusobnim rivalitetom i nesaradnjom ne zadovoljavaju potrebe, te se 1948. god. formira Directorate for Inter-Service Inteligence, prvenstveno za kooperativni rad između IB i MI, i u njemu su bili ravnomerno zastupljena i vojna lica i civili. Međutim, tokom vremena, od kooperativnog tela, ISI je postala i veća i moćnija od službi kojima je trebala pomagati. Nakon dolaska načelnika armije, generala Zia-ul-Haka (Zia-ul-Haq) na vlast u Pakistanu 1977.god, kao glavni administrator vanrednog stanja, izvršio je reformu obaveštajnih službi. ISI trpi korenite promene kako u strukturi tako i u organizaciji, i postaje operativno odgovorna za održavanje nacionalne bezbednosti i pružanje obaveštajnih procena vladi Pakistana.

Postala je poznata tokom XX veka pružanjem pomoći Afganistanskim mudžahedinima za vreme okupacije od strane SSSR-a (uz pomoć američke CIA), a zatim i pružanjem strateške i obaveštajne pomoći Talibanima protiv Severne Alijanse u građanskom ratu u Afganistanu. ISI je postepeno formirala svoje aktivnosti u službi Islama i boraca za Islam, a lista njenih aktivnosti je mnogo duža i interesantnija od samo ta dva rata.

  • 1982.-1997.god, zbog pružanja pomoći talibanima protiv Sovjetske okupacije, bila je vrlo bliska sa Osama bin Ladenom, i veruje se da je bila sa njim u kontaktu do same njegove likvidacije.
  • 1993.god.  ISI je bio umešan u snabdevanje oružjem muslimanskih snaga u ratu na prostoru bivše SFRJ.
  • 1994.-1997.god. 5000 agenata se borilo na strani Talibana u građanskom ratu u Afganistanu.
  • 1993.god. Indija optužuje ISI da stoji iza terorističkih napada u Mumbaju, a do 2008.god. svoje optužbe je proširila i na delovanje ISI u Kašmiru, na strani separatističkih militantnih grupa.

Tačan broj zaposlenih nikada nije objavljen, ali se procenjuje da ima oko 10.000 oficira i članova osoblja, što ne uključuje doušnike i spoljne saradnike i kooperativce. Prema nekim izvorima, i mišljenjima pojedinih stručnjaka na polju obaveštajnih službi,  ISI je postala država u državi, sa svojom sopstvenom spoljnom politikom koja se često razlikuje od zvanične politike Pakistana. U prilog tome govori i neuspeli pokušaj pakistanske vlade da progura zakon kojim bi ISI imao više odgovornosti vladi i skupštini. Zakon je propao jer nije dobio saglasnost specijalnog komiteta vladajuće partije.

Kako stvari stoje, niko ne zna dalji pravac razvoja i delovanja ISI, ali mnogi strahuju da će borba protiv terorizma i islamskih fundamentalističkih grupa biti sve teža, jer ISI otvoreno podržava svaku borbu Islama protiv njegovih protivnika. Al-Qaeda je i dalje uživa podršku ove agencije, uprkos tome što Pakistan zvanično osuđuje terorizam kao način rešavanja međusobnih neslaganja.

http://www.isi.org.pk/

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova.

Elenor Ruzvelt

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |