Najlepši svetionici sveta - Svetionik Lindau, Nemačka

Svetionik Lindau je jedan od najslikovitijih i najviše fotografisanih svetionika u Nemačkoj. Nalazi se u gradu Lindau na Bodenskom jezeru. To je jedini svetionik u Bavariji i najjužniji u Nemačkoj. Sagrađen je između 1853. i 1856. godine. Svetionik i luka Lindau su izgrađeni od strane Bavarske železničke kompanije, a sam svetionik se nalazi pod upravom Bodenske podružnice Bavarske železnice.

Svetionik Lindau je nasledio toranj Mangturm, koji je izgrađen 1230. godine i nalazio se u samom gradu. I dalje se ne zna na koji je način sa Mangturma osvetljavan prilaz luci. Mangturm je 4m viši od novog svetionika.

Svetionik Lindau je visok oko 33 m i nalazi se na kraju zapadnog mola na prilazu u istoimenu luku. Jedinstven je po tome što je na fasadi ugrađen sat. Prvo svetlo je pušteno 4. oktobra 1856. godine na vatri od ulja. Tokom vremena ulje je zamenjeno kerozinom, a potom gasom. 1936. godine je instalirano električno svetlo, a svetionik je potpuno automatizovan krajem 20. veka. Danas se svetlo aktivira putem radio signala koji šalju brodovi koji se približavaju luci.

Svetionici, usamljene, romantične i tajanstvene građevine, smeštene na stenama, obavijene maglom, u zagrljaju talasa, oduvek su golicale maštu ljudi i igrale značajnu ulogu u pomorskoj i rečnoj navigaciji.

Prkose suncu, olujnim vetrovima i odolevaju zubu vremena.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Kad jedno određeno stanje počne da vas muči, da postaje neizdrzljivo, nemojte stajati u mestu, jer bolje neće biti, još manje pomisljajte na bežanje natrag, jer se od toga pobeći ne može. Da biste se spasli, idite napred, terajte do vrhunca, do apsurda. Idite do kraja dok ne dotaknete dno, dok vam se ne ogadi. U tome je lek. Preterati, znači isplivati na površinu, osloboditi se. To važi za sve: za rad, za nerad, za poročne navike kojih se stidite a kojima robujete, za život čula, za muku duha.

Ivo Andrić

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |