Najlepši svetionici sveta - Aniva Rock

Aniva svetionik su igradili Japanci 1939. godine na steni južno od obale ostrva Sahalin, uzanog i 950 km dugačkog, istočno od ruske obale između Japanskog i Ohotskog mora. Ostrvo je do 1800. godine bilo uglavnom nenaseljeno kad su i Japan i Rusija postali zainteresovani za njega.

To je dovelo do stogodišnjeg konfikta između Rusije i Japana, nagomilavanja vojnih snaga. Ostrvo je bukvalno podeljeno na pola na 50-oj paraleli. Nakon stotine godine deljenja ostrva, Rusi su ga aneksirali posle Drugog svetskog rata u celini, što je dovelo do egzodusa pola miliona Japanaca na ostrvo Hokaido. 1951. godine Rusija je i zvanično dobila ostrvo nakon sporazuma u San Francisku, iako su i dan danas ostala nerazjašnjena teritorijalna pitanja oko manjih ostrva u okolini Sahalina.

Svetionik je napušten, njegovih 7 dizel motora, sobe sa akumulatorima, čuvareva soba, radio soba, veliko klatno (za regulaciju optičkih sistema) i bazen sa 300 kg žive (koja se koristila kao glatka površina za rotaciju sočiva) su prepušteni propadanju. Tišinu remete samo galebovi i talasi koji zapljuskuju stenu.

Postoje oprečna mišljenja da je svetionik radio na nuklearni pogon i da je napušten kada je došlo do havarije. Zahvaljujući nekim radoznalim i neustrašivim momcima i mi možemo da zavirimo u njegovu unutrašnost.

Svetionici, usamljene, romantične i tajanstvene građevine, smeštene na stenama, obavijene maglom, u zagrljaju talasa, oduvek su golicale maštu ljudi i igrale značajnu ulogu u pomorskoj i rečnoj navigaciji.

Prkose suncu, olujnim vetrovima i odolevaju zubu vremena.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Ponovo sam povremeno odlazio u svoj atelje i slikao trudeći se iz sve snage da zaboravim svoju dragu što miriše na badem, ili sasvim suprotno, trudeći se iz sve snage da je se setim, ali je u slikama koje sam slikao uvijek nešto nedostajalo.

Orhan Pamuk - "Istanbul"

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |