Najlepši svetionici sveta - Svetionik Korduan (Cordouan)

Autor RiznicaFeljtoniNajlepši svetionici sveta

Cordouan, kralj svetionika i svetionik kraljeva. Nalazi se u Francuskoj, 7 km od kopna u blizini ušća reke Žironde u Atlantski okean. Visok je 68 metara i zauzima deseto mesto najviših tradicionalnih svetionika na svetu. Završen je 1611. godine i najstariji je francuski svetionik.

Izgradnja je započeta 1584. godine a dizajnirao ga je vodeći pariski arhitekta Louis de Foix. Sam svetionik je renesansno remek-delo. Na drugom nivou se nalazi kraljevski apartman sa odajama različitih namena. Na trećem nivou se nalazi kapela sa predivnim mozaicima. Kako se u prvobitnu verziju svetionika mnogo ulagalo u raskošni enterijer a nije se vodilo računa o stabilnosti i izdržljivosti građevine, od 1782-1789. godine po projektima inženjera Josepha Teulèrea svetonik je podignut još 30 m i ojačana je konstrukcija. Ponovo je obnovljen 1855. godine, a 1862. godine je proglašen istorijskim spomenikom, u isto vreme kada i Notre-Dame. 

Pogledajte i 360º panoramu unutrašnjosti kraljevske kapele.

Fresnelova sočiva su postavljena 1823. godine a zamenjena su novim 1864. koja su i dalje u upotrebi. Vidljivost belog svetla je 22 nautičke milje (41 km), a crvenog i zelenog 18 nautičkih milja (33 km).

Svetionici, usamljene, romantične i tajanstvene građevine, smeštene na stenama, obavijene maglom, u zagrljaju talasa, oduvek su golicale maštu ljudi i igrale značajnu ulogu u pomorskoj i rečnoj navigaciji.

Prkose suncu, olujnim vetrovima i odolevaju zubu vremena.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Pogledajte, svako od nas nosi neku zakrpu. Svakome se primeti gde je šav – nekome na licu, nekome u očima, nekome u glasu! Svi smo mi krpljeni i sastavljani – iz mnogo delova. Mi više volimo život, nego život nas. U tome je stvar! E, a ako ga tako volimo, onda nije red da ga ogovaramo i da mu nalazimo mane. Jel tako?

Duško Radović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |