Najlepši svetionici sveta - Herkulov toranj

Herkulov toranj je služio kao svetionik i orijentir na ulazu u luku La Coruña u severozapadnoj Španiji od kraja I veka nove ere. Izgradili su ga Rimljani i dali mu ime Farum Brigantium.

Toranj je izgrađen na steni visokoj 57 metara a njegova visina iznosi 55 metara, od kojih su 34 metra napravili Rimljani, a 21 metar je dodato u 18. veku u režiji arhitekte Eustaquio Gianninija, koji je povećao rimsku osnovu sa dve osmougaone forme.  Herkulov toranj je jedinstven po tome što je jedini svetionik koji datira iz grčko-rimske antike a koji je ostao funkcionalan u kontinuitetu do današnih dana.

Toranj je više puta renoviran/ nadgrađivan te se zbog toga postavlja pitanje izvorne autentičnosti. 1847. godine se prešlo na optički sistem i korišćena su Fresnelova sočiva, a 1926. godine je elektrifikovan i od tada je vidljivost svetla 32 nautičke milje.

Herkulov toranj je nacionalni spomenik Španije i od izuzetne je kulturno-istorijske važnosti. Od 2009. godine se nalazi  pod zaštitom UNESCO-a.

Svetionici, usamljene, romantične i tajanstvene građevine, smeštene na stenama, obavijene maglom, u zagrljaju talasa, oduvek su golicale maštu ljudi i igrale značajnu ulogu u pomorskoj i rečnoj navigaciji.

Prkose suncu, olujnim vetrovima i odolevaju zubu vremena.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Mladost je sretno doba u kome čovjek počinje da vjeruje u sebe, a još nije prestao da vjeruje drugima.

Ivo Andrić

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |