Najlepši bazen na svetu

Bazen Hamilton u Teksasu je deo prirodnog rezervata koji se nalazi 40 km zapadno od Ostina. Ovaj nesumnjivo najlepši prirodni bazen na svetu nastao je pre više od 1.000 godina, kada se usled erozije urušio svod pećine i otkrio predivno jezero boje žada u koje se sliva vodopad visok 50 metara.

Okolina bazena Hamilton je prirodni rezervat prirode sa bujnom vegetacijom i bogatom faunom. On je dom retkih biljaka (orhideja potočarka, burbon magnolija) i ptica (zlatnoobrazna neofema). Do bazena se stiže stazom koju okružuju ogromna stabla čempresa, čiji miris upotpunjuje uživanje na ovom mestu.

Stotinama godina ovaj biser Teksasa je bio najbolje čuvana tajna američkih Indijanaca iz plemena Tonkawe i Lipan Apača, sve dok 1860. godine zemljište na kojem se nalazi nije kupio Morgan Hamilton, brat tadašnjeg guvernera Teksasa, i nazvao bazen po imenu svoje porodice. Zemljište se u njihovom posedu zadržalo kratko, samo do 1880. godine, kad ga je kupila porodica Reimer, nemački emigranti, da bi na njemu uzgajali ovce i goveda. Iako su mnogi smatrali da je to okruženje nezgodno za uzgoj stoke, Reimerovi su brzo shvatili sve mogućnosti koje nudi nesvakidašnja prirodna lepota i otvorili vrata svog ranča posetiocima. Bazen Hamilton je početkom XX veka postao turistička destinacija.

Shvativši da konstantno i nekontrolisano izrabljivanje od strane Reimerovih koji nisu odustajali od svoje stočarske proizvodnje, kao i sve masovnije posete turista mogu uništiti ovaj delikatni ekosistem, teksaško Odeljenje za parkove i prirodne rezervate je otkupilo deo imanja od Reimerovih 1980. godine i proglasilo ga za najznačajniju prirodnu oblast okruga Travis.

Poslednjih trideset godina, država Teksas ulaže napore da u projektima restauracije prerije, očuvanja ugroženih vrsta, bioinventara i kontrole kvaliteta vode sačuva i unapredi ovaj biser najveće američke države.

izvor: Parkovi Travis Okruga

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

  •  
    Sopček Đura
    25 June 2015

    Verujući ljudi verovatno ovako zamišljaju RAJ !? Kao ateista, pacifista i kosmopolita, uveren sam da raj zaista postoji a to je naša Majka Planeta Zemlja!

    Odgovori

Preporučujemo

Poslednji kvizovi

Poslednji postovi

Arhiva članaka

<
2017
>
<
Januar
>
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Poslednji komentari

Misao dana

Važno je obrazovanje, važne su neke vrednosne, moralne norme, ali one se ne prenose savetovanjem nego načinom življenja. Možda su to danas prevaziđene kategorije. Možda, ali ja ne znam, ne mogu da sagledam ni život ni realnost bez toga. Ipak postoje ustanovljene ljudske vrednosti bez kojih ne može da bude ni napretka u društvu, ni zadovoljnog, ispunjenog pojedinca.

Predrag Miki Manojlović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru