Maske za lice

Autor Život i stilLepota i moda

Zašto bismo bacali brdo para na skupe tretmane ili kozmetiku, kad možemo napraviti sami i to od prirodnih sastojaka? Prirodne maske su mnogo bolje i zdravije, nego one koje su hemijskog sastava i ko zna šta sve sadrže u sebi.

Pre nego što stavimo odabranu masku na lice moramo ga prvo dobro očistiti i uraditi piling lica. Piling možemo napraviti sami i to sledećim postupkom:

U keramičku, drvenu ili staklenu posudu (nemojte koristiti plastiku i metal), stavite kašiku soli ili sećera (sećer je nežniji za lice, a osobe sa jako osetljivom kožom mogu koristiti braon sećer), zatim pola kašike ulja (bebi ulje, ulje od kokosa ili možete i maslinovo), i ako želite možete dodati 2-3 kapi eteričnog ulja. Lepo operate lice mlakom vodom, nanesite pripremljenu smesu i trljajte nežno kružnim pokretima. Posle toga isperite lice mlakom vodom.

  • Mlečna maska za suvu kožu:

Potrebno je: 1 kašika mleka u prahu, 1 kašika tečnog meda, 1 kašika aloe vera gela i 2-3 kapi eteričnog ulja.

Ovo je klasična mlečna maska za lice. Dobro pomešajte sve sastojke i premažite lice maskom. Ostavite da deluje jedno 15 minuta i zatim isperite toplom vodom. Ovaj recept je dovoljan za dve osobe. Ako želite možete dodati i 1 kašiku mlevenog badema (ali to po želji).

  • Maska od kiselog mleka za sve tipove kože (posebno za ovaj period godine)

Potrebno je: 1 kašika kiselog mleka (nemojte koristiti kiselo mleko bez masti) ostavljeno na sobnoj temperature (ne hladno iz frižidera) i 1 kašika tečnog meda.

Pomešajte sastojke i stavite masku na lice da odstoji 15 minuta, pa isperite lice sa frotirnim peškirićem koji je prethodno natoljen u toploj vodi. Za suvu kožu dodajte ekstra kašiku meda, dok za masnu kožu dodajte nekoliko kapi limuna.

  • Maska od zelene gline za masnu kožu

Potrebno je: 1 kašika zelene gline, 1 kašika tečnog meda, kašiku vode (ako imate masnu kožu), kašiku mleka (ako imate kombinovanu kožu) ili jojoba ulje (ukoliko je vaša koža suva), možete dodati i neko drugo ulje po vašoj želji.

Stavite glinu u posudu i dodajte med, zatim dodajte odgovarajuću tečnost (ukoliko je glina suva dodajte još malo tečnosti), na kraju dodajte eterično ulje i dobro pomešajte. Stavite masku na lice i držite 15 minuta, zatim je isperite sa frotirnim peškirićem, koji je prethodno nakvašen u toploj vodi (pazite samo da pekir ne bude previše vruć).

  • Maska za osetljivu kožu

Potrebno je: 1 kašika masnog kiselog mleka (hladnog iz frižidera), pola kašike ovasa.

Pomešajte ove sastojke, stavite masku na lice i ostavite je 10-15 minuta. Operite lice sa frotirnim peškirićem koji je natopljen u toploj vodi.

Drugi način pripreme je: Umesto kiselog mleka stavite 1 belance i ovas, pomešajte dobro i ostavite da vam se maska osuši na licu. Nekoliko puta bacite toplu vodu na lice, pa ostatak maske skinite pažljivo sa frotirnim peškirićem (namokren toplom vodom).

Napomena: Maske mešajte u staklenoj, drvenoj ili keramičkoj posudi sa drvenom kašikom, nikako ne upotrebljavajte plastiku ili metal.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Jednom sam bio u Viktoriji i video sam veoma veliku kuću. Rekli su mi da je to banka i da beli ljudi tu stavljaju svoj novac na čuvanje i da vremenom imaju korist. Mi Indijanci nemamo takve banke, ali kada imamo mnogo novca ili pokrivača, mi ih dajemo drugim Indijancima, i vremenom im to donosi korist i naša srca se osećaju dobro. Naš način davanja je naša banka.

Poglavica Makuina

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |