Lift do svemira

Autor Svet

"Zemlja izlazećeg sunca" nam poručuje, da ko dočeka 2050 godinu možda se i provoza liftom do svemira. Naime japanska građevinska kompanija Obayashi Corp   specijalizirana za vrlo visoku gradnju  namjerava do 2050 godine  izgradit lift koji bi prevozio putnike i teret do svemira.

Planirano je da lift putuje brzinom  od 200 kilometara na sat,  tako da bi po nekom proračunu put  do  svemirske stanice trajao oko sedam dana. Taj čudesni svemirski lift mogao bi  prevoziti oko 30 putnika. U Obayashiju imaju plan da za kabal tog lifta koriste nanomaterijal, odnosno karbonske nanocevčice. Predviđeno je da protivteg na kraju kabla, na 96.000 kilometara od tla, fiksira ceo sklop povezan sa stanicom. Gravitacija Zemlje i centrifugalna snaga same platforme, vukući u suprotnim pravcima bi držale kabl i traku zategnutim.

Solarni paneli, koji će se nalaziti na istoj visini kao i terminal, obezbeđivaće električnu energiju za potrebe lifta, dok će se višak vraćati nazad na Zemlju.

Na 32.000 kilometara, turisti bi mogli posjetiti svemirsku stanicu, no kabal bi otud nastavio mnogo dalje čak do 96.000 kilometara udaljenosti od površine Zemlje, a tamo bi pristup imali samo znanstvenici.

Sem za prevoz turista, lift bi bio koriščen i za odlaganje nuklearnog otpada u svemiru kao i za postavljanje solarnih ploča koje bi  osiguravale energiju za domaćinstva na zemlji.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Duša nije jabuka: ne možeš je podeliti.

Ivan Sergejevič Turgenjev

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |